Parduotuvėse vaistus siūloma „slėpti“ | Diena.lt

PARDUOTUVĖSE VAISTUS SIŪLOMA „SLĖPTI“

„Valstiečių“ deleguotas sveikatos ministras Aurelijus Veryga sako, kad leidus vaistais prekiauti parduotuvėse ir degalinėse, jie atpigtų, pagerėtų jų prieinamumas, tačiau kai kurie frakcijos nariai siekia suvaržyti tokią prekybą vaistais ir juos „slėpti“.

Du valstiečiai Stasys Tumėnas ir Arūnas Gumuliauskas šią savaitę užregistravo Farmacijos įstatymo pataisas, pagal kurias įsigyti vaistų parduotuvėse būtų sunkiau, palyginti su A. Verygos siūlymu. 

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas dviejų „valstiečių“ siūlymus vadina „grubiais apribojimais“. Jis įsitikinęs, kad „valstiečiai“ kartu bando ir padidinti konkurenciją, kad vaistų kaina mažėtų, ir apriboti vaistų pirkimą. 

„Siūlymai prilygsta draudimui apskritai prekiauti vaistais ne vaistinėse“, – BNS sakė A. Matulas. 

S. Tumėnas ir A. Gumuliauskas siūlo, kad parduotuvėse ir degalinėse parduodami vaistai neturėtų būti laikomi matomoje vietoje, be to, būtų leidžiama įsigyti tik vieną pakuotę, o jų pardavinėti nebūtų galima, jei parduotuvė prekiauja alkoholiu, nes „vaistai ir alkoholis yra nesuderinami dalykai“. 

Be kita ko, siūloma vaistus pasirinkti iš informacinio leidinio – jame būtų nurodomi visi parduotuvės turimi vaistai ir jų kainos. 

„Nematyčiau didelės problemos, jeigu žmogui tektų vaistų paprašyti. Gal tik savitarnos vietose kiltų problemos“, – BNS teigė A. Veryga.   

Tuo metu A. Matulas abejoja, kad Seimui priėmus „valstiečių“ pataisas, verslas nesinaudos galimybe prekiauti vaistais. 

„Pamatys, kiek išlaidų turės – dėl prekybos keliais vaistais leisti lankstinukus? Ir kas ten tik iš tų bukletų rinksis vaistus? Žmonės juos nori rankose palaikyti, paskaityti gal instrukciją, gal iš lentynos rinktųsi tuos, kuriuos jau kažkada vartojo – prisiminė, pamatę pakuotę“, – teigė A. Matulas. 

Jis taip pat mano, kad žmonės parduotuvėse vaistų neieškos, nes negalės apie juos pasitarti su prekybininku.   

S. Tumėnas ir A. Gumuliauskas taip pat siūlo uždrausti vaistinių reklamą žiniasklaidoje ir reklamuoti bei žadėti kompensuojamųjų vaistų priemokų sumažinimą, „gerą kainą“.  

A. Matulas sako, kad toks draudimas būtų naudingas mažoms vaistinėms, nes jos neturi finansinių galimybių reklamuotis, o reklamą sau leisti galintys tinklai nuvilioja pirkėjus.  

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė–Gagė nesuprantamu vadina parlamentarų norą reguliuoti vaistinių reklamą.

„Kokiu būdu vaistinė turės informuoti gyventojus apie tokių paslaugų teikimą, jei nebus galima apie tai skleisti jokios informacijos, paliekama diskusijai. Informavimas per žiniasklaidos priemones yra vienintelis būdas, kaip gali skleisti žinią ne tik apie turimus vaistus, kitus produktus, jų kainas, bet ir apie suteikiamas paslaugas, vykdomas sveikatingumo akcijas ir kitus sveikatinimo projektus“, – BNS teigė ji.  

Pasak parlamentarų, jų inicijuojami draudimai neskatintų vaistų vartojimo, apsaugotų nuo apsinuodijimų jais, neracionalaus pirkimo. 

Idėjai prekiauti vaistais prekybos centruose ir degalinėse priešinasi Lietuvos farmacijos sąjunga, teigianti, kad pirkti vaistus ne vaistinėse – rizikinga. Jai nerimą kelia galimi vaistų laikymo sąlygų pažeidimai. Abejojama, kad padaugėjus prekybos vietų, vaistai galėtų pigti – taip esą nenutiko, degalinėms pradėjus prekiauti maisto papildais. 

A. Matulo duomenimis, dabar Lietuvoje veikia 1303 vaistinės, iš kurių 239–ios nepriklauso tinkams.    

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS