Pašalpų prašytojai piktinasi, kad tikrinamos jų banko sąskaitos | Diena.lt

PAŠALPŲ PRAŠYTOJAI PIKTINASI, KAD TIKRINAMOS JŲ BANKO SĄSKAITOS

  • 9

Nuo sausio savivaldybėms perėmus ir sugriežtinus socialinių išmokų ir kompensacijų už šildymą skirstymą, mažėja pašalpų prašytojų. Pasak Alytaus miesto ir rajono socialinių darbuotojų, ne visi prašantys pašalpų patenkinti, kad tikrinamos jų gyvenimo sąlygos ir bankų sąskaitos.

Nuo sausio savivaldybėms perėmus ir sugriežtinus socialinių išmokų ir kompensacijų už šildymą skirstymą, mažėja pašalpų prašytojų. Pasak Alytaus miesto ir rajono socialinių darbuotojų, ne visi prašantys pašalpų patenkinti, kad tikrinamos jų gyvenimo sąlygos ir bankų sąskaitos.

Alytaus rajono socialinių darbuotojų teigimu, vis daugėja atvejų, kai pašalpų gavėjai, įtarus, kad šie piktnaudžiavo gaudami socialines išmokas, daugiau jų neprašo.

Seniūnijose veikia komisijos, kuriose vietos verslininkai, bendruomenės nariai itin griežtai tikrina pašalpų gavėjų buitį, nekilnojamąjį turtą. Iš beveik 3 tūkst. pašalpų gavėjų tikrinti teks apie trečdalį. Kai kurie gyventojai dėl to netgi grasina teismais.

„Vieni, kai paprašome pristatyti papildomus dokumentus, daugiau neateina, neatneša jų ir daugiau nesikreipia. Pradėjome aktyviai tikrinti bankų sąskaitas. Paaiškėjo, kad žmonės turi pajamų, kurios viršija valstybės nustatytus normatyvus. Jei santaupos, kurių lig šiol žmogus nenurodė, viršija normatyvus, socialinė pašalpa neskiriama“, – sako Alytaus r. Miroslavo seniūnijos socialinio darbo organizatorė Nijolė Bencevičienė. 

Pasak socialinių darbuotojų, pašalpų prašytojų mažėja ir dėl to, kad ne visi pageidauja už pašalpas atidirbti. Pastebima, kad piktnaudžiauti vis dažniau linksta emigrantai ir nesusituokę, bet gyvenantys kartu asmenys.

„Grįžę emigrantai per mėnesį sugeba [užsiregistruoti] darbo biržoje ir dar pusmečiui pasiimti socialinę pašalpą. „Sutuokėme“ 27 poras, nes [kad jie gyvena kartu] nustatome pagal buities sąlygų aktus arba jie patys prisipažįsta. Jie turi teisę į pašalpas, bet jos gali mažėti“, – pasakoja Alytaus r. piniginės socialinės paramos teikimo priežiūros komisijos pirmininkė Rima Norkaitienė.

Pašalpų ir kompensacijų už šildymą prašytojų mažėja ir Alytaus mieste, ypač emigrantų šeimose.

„Jeigu šeimos nariai yra išvykę į užsienį, o yra deklaravę gyvenamą vietą mūsų mieste, prašome darbo užmokesčio pažymų. Jei pažymų nepateikia, visa šeima neturi teisės gauti kompensacijų“, – teigia Alytaus m. Socialinės paramos skyriaus vedėja Genė Platūkienė.

Socialinių išmokų gavėjai dažnai atsisako pašalpų, pareikalavus papildomų dokumentų iš mokesčių inspekcijos apie parduotą apynaujį automobilį ar žemę. Alytaus mieste socialinę paramą gauna apie 4,5 tūkst. gyventojų, jiems šiemet skirta daugiau nei 12 mln. litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

iteisino vergyste

Slykciuosi LR istatymais, bei musu valdzia, kurie varo uz parama atidirbineti (vergauti)-studentus, mokinius, motinas auginancias vaikus iki 18 metu, bei vyresnius nei 50 metu zmones, Ir dar tuo didziuojasi. Ko cia diziuotis? kad valdzia dar neprisivoge europos sajungos milijonu, tai dabar apvagineja ubagus? tie turciai, visko perteke ir sedinys seime, jau nebeizgalvoja, ka dar nuskriausti ir apvogti, juk vienam is kito vogt negrazu, o vargso zmogaus balsas i dangu neina, tad iteisino vergija ir dabar atima parama is vargingiausiu ir dar negana to ivede nuomos mokesti 97 Lt per men(PSD). Ir visa tai laimina musu gerb prezidente, kuri net manau nenutuokia, kaip sie jos pasirasyti istatymai veikia realybeje.

Gal pagaliau

pašalpiniai nustos vogti iš visų suneštų mokesčiais pinigų. Jei pas juos neliko sąžinės ir atsakomybės, tai tenka aiškintis prievarta. (nekalbu apie tuos, ką likimas iš tikro nusviedė į užribį).

wowww

Kaip cia iseina,saskaitoj negali turet kiek nurodyta,o jei zmogus namie turi pinigu,tai jis gaus pasalpa.jei banke gali turet tik 2000lt,uz tiek net nepasilaidosi,kazkokia nesamone
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS