Paskelbti Lietuvoje veikiančių bankų pelnai: praėjusius metus vadina rekordiniais | Diena.lt

PASKELBTI LIETUVOJE VEIKIANČIŲ BANKŲ PELNAI: PRAĖJUSIUS METUS VADINA REKORDINIAIS

  • 53

Praėję metai buvo istoriškai pelningi – uždirbta beveik 0,5 mlrd. eurų. Tai yra per 40 proc. daugiau nei užpernai. Didelius pelnus matydama valdžia dėlioja planus, kaip juos apmokestinti, praneša LNK.

Tvirti kaip uola – taip Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus apibūdina praėjusių metų bankų rezultatus. Uždirbtas kone 0,5 mlrd. eurų pelnas, nepaisant karo ir ekonomikos sulėtėjimo.

„Rekordinis pelnas – 42 proc. augimas, arba 140 mln. eurų padidėjimas, palyginti su 2021 m.“, – lygino G. Šimkus.

Geriau gyventi bankams leido Europos Centrinio Banko (ECB) keliamos palūkanų normos, išduota ir daugiau paskolų. Vien gyventojų paskolos per metus išaugo daugiau nei 1,5 mrld. eurų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Taip pat auga paslaugų ir komisinių pajamos – tiek dėl išaugusių mokėjimo apimties paslaugų, kitų paslaugų apimties. Turbūt įtakos turėjo ir įkainių padidėjimas“, – svarstė G. Šimkus.

Anot G. Šimkaus, bankų sistema saugi. Net ir sumažėjus pusei laikomų indėlių, juos atsverti galėtų kitas turtas. Tad bankų aukso amžiuje nėra pagrindo atsisakyti naujo mokesčio.

„Supratome, kad gali būti ir objekyviai pelningi metai, t. y. įvedamas 50 proc. viršaus. Tai skaičuojama per keletos metų vidurkį. Suprantame, kad būtų taikoma tik tai daliai“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Mokestis bankams Vyriausybei gali būti pristatytas jau ryt, tačiau Bankų asociacija valdžiai daro vis didesnį spaudimą – jau kreipėsi į Europos Komisiją dėl mokesčio išaiškinimo. Dabar mokesčiui nepritarti ragina ir ministrus.

„Šiandien jis vadinamas laikinu, bet nepasitikime, kad toks mokestis netaps nuolatiniu ar nebus pratęstas. Žinome, kad kitais metais rinkimai ir niekas nenori prisiimti atsakomybės tai garantuoti“, – pabrėžė Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė.

„Asociacija suinteresuota ginti klientų interesus. Jų veiksmai suprantami, žiūrint iš privačių subjektų pusės“, – akcentavo M. Lingė.

Bankus ginanti asociacija tikina, kad netikėto pelno apmokestinimas jau pasėjo nepasitikėjimą tarp investuotojų. Esą juntama, kad Lietuvoje veikiantys bankai puolami politiškai.

„Bankai pelno mokestį sumokės, bet paraleliai pakels paslaugų įkainius, kad galėtų kompensuoti praradimus dėl papildomo mokesčio savo finansams. Ar mokestis labai pakenks investiciniam klimatui Lietuvoje – manau, ne“, – svarstė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Bankai nesupranta, kodėl piešiamas netikėtai gautų viršpelnių vaizdas. Esą bankai uždirbo dėl kokybiškų verlo sprendimų.

„Kai ateis krizė, nes ekonominis ciklas niekur nedingo, kas turės mokėti už nuostolius? Ar vėl bus lūkestis, kad kredito įstaigos kompensuos nuostolius, o kai bus pelningi metai, iš jų bus atimama?“ – retoriškai klausė E. Čipkutė.

Kai ateis krizė, nes ekonominis ciklas niekur nedingo, kas turės mokėti už nuostolius?

Lietuvos bankas aiškina, kad pandemijos nuostolius Lietuvos bankai atsvėrė ne todėl, kad gerai dirbo, o todėl, kad valdžia rėmė gyventojus ir verslą, tad bankuose augo ir indėliai.

„Mes džiaugiamės ir gerai, kad banko neveiksnių paskolų yra mažai, paskolų portfelių kokybė gera, bet kartu tai yra ir ankstesnių sprendimų rezultatas“, – pabrėžė G. Šimkus.

Per dvejus metus iš solidarumo mokesčio tikimasi surinkti 0,5 mlrd. eurų. Jį mokėti turėtų visi bankai. Šiemet sudarytų paskolų sutarčių mokestis nepalies.

„Šie metai netinkami tokiems mokesčiams įvesti. Bus ekonomikos recesija, mažėjantys bankų pelnai“, – teigė A. Izgorodinas.

Apmokestinti netikėtą bankų pelną kol kas ryžosi tik viena euro zonos šalis

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

>Dalį

tikra teisybė Jie net neslepia ka turėtu dirbt. Pasiskaityket anu internetini puslapi. Ten aiškiai surašyta ka turi daryt ir galim pamatyt kap nxja nieko nedaro o dirba tiem patiem skandinavam ir dar veliai žino kam bet tik ne Lietuvos žmonem Man viens ydomu kas anuos turi priverst dirbt savo darba ir kodel nieks nieko ten nenubaudžia neatleidžia nepašalina iš pareigu o tik tvarkingai moka užtai kad nedirba dideles algas

Dalį priplėštų lėšų,bankai turi grąžinti teisėtiems šeiminin

Mes išlaikome didžiulį Lietuvos banką,kuris neva tai prižiūri visas kredito įstaigas.Tai kaip jie prižiūrėjo,jeigu tie komerciniai bankai prisiplėšė šimtus milijonų tuo metu,kaip visa tauta patyrė didžiulį kainų šuolį ir galutinai nusmuko jų pragyvenimo lygis?Žinoma,dabar reiktų dalį tų atimtų iš žmonių pinigų grąžinti ne kožkokiems kariniams tikslams,o tiems,kas juos bankams sunešė.Pirmiausia indėlininkams,nes jų pinigus bankai skolino kitiems už didžiules palūkanas.Antri būtų paskolų gavėjai,nes iš jų bankai plėšė didžiules palūkanas.O didžiusius bankų "prižiūrėtojus",visokius šimkus reikia vyti lauk,nes iš jų naudos,kaip iš ožio pienas.Tik plėšia didžiules algas iš mokėtojų pinigų.Spauda rašo,kad net apie 30-40 milijardų eurų piliečiai laiko bankuose,bet už tai jokio mokesčio negauna.O bankai perskolindami tas jų lėšas,plėšia iš skolintojų šimtus milijonų.Tokia ta mūsų laisvė ir teisybė.

kauniečiui

asile, prieš rašinėjant nesamones gal bent kartais seimo posėdžius pasižiūrėk - praeitame junioras Mazuronis leptelėjo kad jeigu šitą planuojamą banko mokestį išpeštų tai jo tikrai neapsimoka skirt krašto apsaugai (pagal tave ,,savo gynybai nuo agresyviu oku'antu-rašistu, atgrasymui.") JIEMS DABAR SKIRIAMA TIEK PINIGŲ KAD ŠITUOS PAPILDOMUS MILIJONUS JIE PAPRASČIAUSIAI FIZIŠKAI NEGALĖTŲ ĮSISAVINT Eik isiplauk galvą ir apsičiupinėk kur esi ir ką darai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS