Paskutinis pripažinimas – iš „Moody's“ | Diena.lt

PASKUTINIS PRIPAŽINIMAS – IŠ "MOODY'S"

Lietuvai aukštesnį kredito reitingą grąžino jau trečia iš pagrindinių tarptautinių reitingų agentūrų. Analitikai tuo nesistebi. Jų nuomone, tai turėjo būti padaryta jau seniai.

Lietuvai aukštesnį kredito reitingą grąžino jau trečia iš pagrindinių tarptautinių reitingų agentūrų. Analitikai tuo nesistebi. Jų nuomone, tai turėjo būti padaryta jau seniai.

Įvertino gerėjimą

Šį mėnesį tarptautinė kredito reitingų agentūra "Moody's" pagerino Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą nuo pernai suteikto Baa1 su teigiama perspektyva iki A3 su stabilia perspektyva. Pastarąjį kartą A3 reitingą su neigiama perspektyva, "Moody's" šaliai buvo suteikęs 2009 m. A3 priklauso aukštesnio investicinio "Moody's" taikomo reitingo grupei, geresni reitingai yra du – aukštas ir aukščiausias saugumo lygis.

Agentūros ekspertų aiškinimu, sprendimą lėmė trys svarbiausi dalykai. Pirmiausia, Lietuvos ekonomika įvertinta kaip dabar turinti stiprų atsparumą. Antra, svarbiu faktoriumi laikomas sėkmingas Vyriausybės atsakingos fiskalinės politikos tęstinumas. Ir trečia – teigiama, kad įstojimas į euro zoną dar labiau sutvirtins Lietuvos ekonomiką ir geriau užtikrins Vyriausybės gebėjimą vykdyti įsipareigojimus esant nepalankioms aplinkybėms.

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus teigimu, valstybei aukštesnį investicinį reitingą dabar grąžino jau visos pagrindinės kredito reitingų agentūros, o tai liudija pasitikėjimą Lietuva, Vyriausybės veiklos įvertinimą ir euro įvedimo naudą šaliai.

Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą nuo BBB iki A- agentūra "Standard & Poor's" pakėlė 2014 m. balandį, nuo BBB+ iki A- agentūra "Fitch" – 2014 m. birželį. "Moody's" taip pat pagerino Lietuvos skolinimosi vietos ir užsienio valiuta reitingą nuo Aa1 iki Aaa. Trumpalaikiams įsipareigojimams užsienio valiuta įtakos šis reitingas neturi, jis išlieka P-1.

Geriau nei prieš krizę

"Swedbank" vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio teigimu, agentūros sprendimas nebuvo netikėtas, nes Latvijos ir Estijos pavyzdys rodė, kad visos kredito reitingų agentūros, praėjus keliems mėnesiams po euro įvedimo, reitingą pagerina. Taip yra dėl to, kad euro įvedimas lemia didesnį valstybės stabilumą, alternatyvių skolos finansavimo šaltinių turėjimą. "Taigi šiuo atveju net negalime sakyti, kad reitingo pagerinimas padidino Lietuvos patrauklumą tarp investuotojų, nes ir taip mūsų skolinimosi kaina jau buvo labai žema, atspindėjo tai, kad biudžeto deficitas mažas, skola nebeauga ir apskritai ekonomikos struktūra yra geresnė, nei buvo prieš kelerius metus ir net prieš 2008–2009 m. krizę. Iš esmės šis reitingas dabar visai neaktualus", – komentavo ekonomistas.

Kredito reitingo aktualumas padidės nebent tuomet, kai Europos centrinis bankas nebevykdys skatinančiosios pinigų politikos, mano N.Mačiulis. Tuomet galbūt bus aktualu, kad būtų kuo daugiau pirkėjų, kurie investuotų į Lietuvos vertybinius popierius.

Pasak ekonomisto, "Moody's" reitingo pakėlimas yra labiau simbolinis žingsnis, rodantis pagerėjusias Lietuvos perspektyvas, ir netgi gerokai vėluojantis įvertinimas to, kas investuotojams buvo akivaizdu jau prieš metus, kad mūsų šalis prisijungs prie euro zonos, kad ekonomikos, biudžeto deficito tendencijos gerėja.

Kas vėl paveiktų

"Moody's" ekspertų pateikiamose išvadose rašoma, kad tolesnis Lietuvos vyriausybės fiskalinės politikos lankstumo didėjimas, taip pat gerėjantis atsparumas galimiems netikėtiems sukrėtimams sudarytų sąlygas dar pakelti šalies kredito reitingą. Be to, jeigu būtų toliau vystomos struktūrinės reformos, kurios padėtų sušvelninti gausios jaunimo emigracijos ir greito visuomenės senėjimo padarinius socialinio saugumo tvarumui, tai taip pat teigiamai paveiktų reitingo perspektyvą.

Atvirkščiai, jeigu viešųjų finansų būklė pablogėtų, skola įgytų didėjimo tendenciją, reitingui tai turėtų neigiamos įtakos. Agentūros ekspertai taip pat teigia, kad neigiamos įtakos reitingui galėtų turėti Rusijos ir Ukrainos krizės, kuri jau reikšmingai sumažino Lietuvos užsienio prekybos apimtį, plėtra. Viena didesnių grėsmių būtų ir tai, jeigu sunkiai pakeliamas einamosios sąskaitos deficitas sukeltų struktūrinį disbalansą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS