Prekybininkai: PVM lengvata duotų momentinį kainų sumažėjimą | Diena.lt

PREKYBININKAI: PVM LENGVATA DUOTŲ MOMENTINĮ KAINŲ SUMAŽĖJIMĄ

Finansų ministras Vilius Šapoka skeptiškai nusiteikęs pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumažinimo maisto produktams klausimu ir interviu Eltai teigė, kad ilgalaikio kainų mažėjimo tai neatneštų.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos prezidento Lauryno Vilimo nuomone, tokia lengvata padėtų Lietuvos prekybininkams konkuruoti su Lenkijos maisto produktų kainomis.

„Jeigu žiūrėtume labai siaurai, Lietuvos mastu, nevertinant to, kad mūsų vidaus produkcija konkuruoja su aplinkinių šalių rinkomis, ypač Lenkija, kurioje yra daug mažesnis PVM tarifas maisto produktams, tai galima bandyti teigti, kad tai neturėtų efekto, ir kainų sumažėjimo klausimas yra tik mūsų vidaus (rinkos. - ELTA) klausimas“, - Eltai sakė L. Vilimas.

Pasak jo, dėl PVM sumažinimo kainos laikinai sumažėtų, bet šis sumažėjimas neužsifiksuotų. Tačiau galimas kainų kilimas vėliau, kurį prognozuoja finansų ministras, pasireikštų ne dėl prekybininkų veiksmų.

„Taip, galime patvirtinti, kad PVM lengvata duotų momentinį kainų sumažėjimą, bet tai nereiškia, kad jis būtų užfiksuotas. (...) Visų pirma kainas nustato augintojai arba tiekėjai. Čia nereikėtų išskirti tik prekybininkų grandies. Kitas dalykas, kad mes toliau prarandame pirkėjus Lenkijos rinkai, nes ten taip pat jų produkciją veikia tokie patys globalūs reiškiniai kaip ir Lietuvoje, tik jų atveju jau standartinis (kainų. - ELTA) lygis yra žemesnis dėl PVM tarifo skirtumo. Pas mus dinamika kainų tokia pati kaip ir Lenkijoje, Estijoje ar Latvijoje, (...), bet bendras kainų lygis visą laiką ten yra mažesnis dėl mažesnio PVM tarifo“, - Eltai teigė L. Vilimas.

Taip, galime patvirtinti, kad PVM lengvata duotų momentinį kainų sumažėjimą, bet tai nereiškia, kad jis būtų užfiksuotas.

Jo teigimu, valstybei nereikėtų nusimesti atsakomybės nuo savęs, kadangi ji nustato tam tikrą bazinį kainų lygį kontekste su tų pačių produktų kainomis kitose rinkose.

„Čia valstybė turi savo dalies atsakomybę ir kiekviena produkto tiekimo grandies dalyvė yra už tai atsakinga, kiek produktas kainuos. Gamintojai, importuotojai ir prekybininkai turi mažai erdvės laviruoti tokioje konkurencingoje rinkoje, o valstybė savo dalį tikrai galėtų susimažinti ir taip padėti Lietuvos gamintojams konkuruoti su kitų šalių produkcija, o mūsų prekybininkams daugiau pritraukti srauto (pirkėjų. - ELTA) pas save į parduotuves, o neišleisti į Lenkiją“, - sakė L. Vilimas.

ELTA primena, kad Vyriausybė praeitą savaitę nepritarė Seimo narių grupės įregistruotam siūlymui maisto produktams taikyti lengvatinį 9 proc. PVM.

Tokią poziciją Ministrų kabinetas patvirtino Vyriausybės posėdyje.

Vyriausybės nutarimo pažymoje argumentuojama, kad, priėmus Seimo narių Gedimino Kirkilo, Petro Čimbaro, Andriaus Palionio ir Rimantės Šalaševičiūtės siūlomą įstatymo projektą, valstybės biudžetas per metus netektų iki 337 mln. eurų pajamų iš PVM.

„Tai lemtų valdžios sektoriaus balanso blogėjimą, apsunkintų fiskalinių tikslų pasiekimą, būtų pažeidžiamos nustatytos fiskalinės drausmės taisyklės - kiltų grėsmė vidutinio laikotarpio ir ilgalaikiam valdžios sektoriaus finansų tvarumui“, - argumentuoja Vyriausybė.

Be to, kaip teigiama pažymoje, tam, kad būtų kompensuoti dėl lengvatinio PVM susidarę valstybės biudžeto pajamų netekimai, maisto produktų vartojimas turėtų padidėti bent du kartus, o tai nėra tikėtina.

Finansų ministras V. Šapoka anksčiau yra sakęs, kad svarstymai dėl PVM mažinimo būtiniausių prekių krepšeliui nenutrūksta jau daug metų, tačiau tokia idėja Lietuvai netiktų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

zelemunčikas

Teisingai ir aš skersą.Tik priešrinkiminiai paistalai dėl kainų.

Dėjau

Tas kainų sumažėjimas truks vieną momentą :DDDDDDDDDD. Ty vieną savaitę geriausiu atveju...

tikiuos nemažins

vertėtų prekybinykų pelno mokescius padidint ir leist lenkam parduotuvių čia atsidaryt..): garantuoju ir kainos greit pamažės ir prekių kokybė pagėrės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS