Premjerė: dėl sausumos linijos „Harmony Link“ su Lenkija sutarta, su EK deramasi | Diena.lt

PREMJERĖ: DĖL SAUSUMOS LINIJOS „HARMONY LINK“ SU LENKIJA SUTARTA, SU EK DERAMASI

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad su Varšuva jau sutarta jūrinį kabelį tarp Lenkijos ir Lietuvos „Harmony Link“ pakeisti jungtimi sausumoje, tuo metu su Briuseliu dėl atnaujinto projekto tikimasi susitarti per mėnesį.

„Su Europos Komisija derinimas tebevyksta. Man atrodo, kad čia reikia dar palaukti kokio mėnesio“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė.

„(Su Varšuva – BNS) sutarimas šiaip yra“, – pridūrė premjerė.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmadienį oficialiai patvirtino BNS šaltinių informaciją, kad brangiausią ir didžiausią Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa projektą – jūrinį kabelį „Harmony Link“  svarstoma pakeisti jungtimi sausumoje.

Šalies vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius (Jarekas Neverovičius) antradienį sakė teigiamai vertinantuis tokius planus.

Manoma, kad jūrinės jungties keitimas sausumos jungtimi ją leistų turėti anksčiau nei 2030 metais, be to, ji kainuotų kur kas pigiau. Vis dėlto tokiai alternatyvai būtinas politinis susitarimas tarp Vilniaus ir Varšuvos bei Europos Komisijos pritarimas.

Pigesnės alternatyvos paieška tapo aktuali po to, kai rangovų pasiūlymams beveik 2,5 karto viršijus projketui numatytą 680 mln. eurų biudžetą Lietuvos ir Lenkijos perdavimo sistemų operatorės šiemet pavasarį nutraukė jų konkursus ir nusprendė nedidinti projekto biudžeto, būsimus pirkimus išskaidyti, tačiau dėl papildomo finansavimo kalbėtis su EK ir kitomis institucijomis.

Nuo 2015 metų tarp Lietuvos ir Lenkijos veikia 500 megavatų (MW) galios „LitPol Link“ sausumos jungtis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:)))

yhaha! bus pelno kreiviem akcininkam ir partijai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS