Prezidento patarėja: panašu, kad pensijų fondai gali klysti ir klaidas privalo ištaisyti | Diena.lt

PREZIDENTO PATARĖJA: PANAŠU, KAD PENSIJŲ FONDAI GALI KLYSTI IR KLAIDAS PRIVALO IŠTAISYTI

  • 5

Šarūnui Stepukoniui pasisavinus ir pralošus milijonus eurų iš investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo, į kurį buvo investavę ir Lietuvos pensijų fondai, prezidento patarėja Irena Segalovičienė sako, kad šis atvejis rodo, kad būtina didinti antros pensijų pakopos patikimumą.

Ji pabrėžė, kad šalia socialinio draudimo pensijų sistemos, šaliai yra reikalinga alternatyvi sistema, kuri būtų patikima ir atitinkanti žmonių poreikius bei užtikrintų papildomą pensijų dalį senatvėje.

„Panašu, kad pensijų fondai gali klysti ir klaidas privalo ištaisyti. „BaltCap“ atvejis rodo, kad turime didinti antros pensijų pakopos patikimumą žmonių akyse ir grįžti prie tolesnio prezidento idėjos vystymo dėl galimybės gyventojams išsiimti dalį lėšų“, – antradienį Žinių radijui sakė prezidento patarėja.

Pasak jos, „Baltcap“ atvejis turėtų paskatinti valstybės atsakingas institucijas, pirmiausiai Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją įsivertinti ir ieškoti galimybių dar labiau apsaugoti pensijų kaupėjus.

„Kalbu ir apie papildomus apsaugos mechanizmus, galbūt įpareigojimus fondams papildomus, investavimo viešinimą, draudiminius apsaugos mechanizmus“, – sakė prezidento patarėja.

„Ir patys pensijų fondai irgi turėtų nesislėpti kažkur šešėliuose, parodyti didesnę socialinę atsakomybę ir savo ruožtu inicijuoti veiksmus, kaip konkrečiai jie pagerins pensininkų santaupas, apgins jas, kaip apgins visus kaupiančių pensijai interesus“, – pridūrė ji.

Konstituciniam Teismui (KT) nagrinėjant, ar šalies Konstitucijai neprieštarauja nuostatos, neleidžiančios žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutarties, I. Segalovičienė sako, kad nepaisant to, koks bus sprendimas, sistemos patrauklumą būtina didinti.

„Nepriklausomai nuo to, koks bus Konstitucinio Teismo sprendimas, vis tiek patikimumą ir patrauklumą reikės didinti, viena iš šitų formų yra sudaryti sąlygas išsiimti dalį lėšų, (...) nes jeigu nieko nedarysime, tai žmonių nepasitenkinimas tik augs ir pasitikėjimas sistema mažės ir čia nėra išeitis“, – teigė prezidento patarėja.

KT praėjusią savaitę pradėjo nagrinėti 39 opozicijos narių prašymą, ar neprieštarauja Konstitucijai Pensijų kaupimo įstatymo nuostata, nenumatanti galimybės žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį.

Prezidentas Gitanas Nausėda rudenį pasiūlė keisti sistemą numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų jų neapmokestinant, tačiau Seimas tuomet nepriėmė svarstyti tokios iniciatyvos.

Spalio pabaigoje Seimas priėmė svarstyti liberalo Jono Varkalio parengtas Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma leisti tiek pensinio, tiek darbingo amžiaus gyventojams, jau sukaupusiems pensijai daugiau nei 10 807 eurų, šios sumos neviršijančias lėšas pasiimti vienkartine išmoka.

Teigiama, kad iš „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių galėjo dingti apie 40 mln. eurų. Skaičiuojama, kad Lietuvos pensijų fondų valdymo bendrovės galėjo prarasti apie 3 mln. eurų investicijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nijokinkit

Taigi tam ir buvo KT teisejo ir konservatnyku susitarimas, kad neleisti issigryninti nei vieno eu, nes visi pensiju pinigai turi atsidurti tik vienos mafijines strukturos kiseneje.

Sūduvis

Žinoma kad klysta, tik į savo pusę, o klaidas taisys būsimų pensininkų sąskaita.

Anonimas

tie fondai tipo banko . pasiskolina VELTUI ir dar sugeba PrA PI STI ! tie vagys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS