Pensijų reforma: kokie esminiai pokyčiai? | Diena.lt

PENSIJŲ REFORMA: KOKIE ESMINIAI POKYČIAI?

Vyriausybė siūlo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Norintis joje toliau kaupti darbuotojas galės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Valdantieji prognozuoja, kad nauji pensijų kaupimo dalyviai gaus pensijas, siekiančias bent 50 proc. jų uždarbio.

„Pensijų reformoje esminis dalykas bus, kad nauji dalyviai gaus didesnes pensijas, didės ir esamų dalyvių pensijos. Galėsime kalbėti apie pagerintą gyvenimo, darbo ir vaikų auginimo aplinką“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Numatoma, kad dirbantis žmogus iki 40 metų bus automatiškai įtraukiamas į pensijų kaupimo sistemą, tačiau jis galės atsisakyti joje dalyvauti. Pasiūlymai dalyvauti sistemoje bus teikiami 3 kartus, bet tik iki 40 metų amžiaus.

„Automatinis įtraukimas dalyvauti kaupime – tai naujausios kaupimo tendencijos pasaulyje, kai kiekvienas asmuo iki 40 metų bus įtraukiamas į pensijų fondus su teise atsisakyti dalyvauti. Nuo kitų metų sausio bus įtraukiami visi dalyvaujantys kaupime su teise nedalyvauti. Naujai dalyvaujantys bus įtraukiami nuosekliai, tą 4 proc. prisidėjimą išdėliojant per 5 metus, kad ta našta dabar netektų per didelė. Taip pat bus galimybė grįžti, jei atsisakoma dalyvauti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Anot jo, bus galima daryti iki vienerių metų trukmės pertrauką, jei žmogui bus toks poreikis.

Ministro teigimu, privatūs pensijų fondai bus priversti sumažinti savo įkainius perpus, taip pat turės mažėti minimali suma anuitetui įsigyti.

Pirmadienį pristačiusi siūlomą pensijų kaupimo sistemos pertvarką, Vyriausybė teigia, jog vidutinė senatvės pensija (turint būtinąjį stažą) 2019–2020 metais didės vidutiniškai po 23 eurus. Per 2017–2020 metus jis padidės iš viso apie 110 eurų.

Jei darbuotojas fondui skirs daugiau nei 4 proc. atlyginimo, jam bus taikomos papildomos mokestinės lengvatos, jų gaus ir darbdavys, kaupiantis darbuotojo naudai.

Finansų ministras Vilius Šapoka kiek anksčiau teigė, kad kaupimas antroje pensijų pakopoje turėtų būti toliau skatinamas darbuotojų bei darbdavių įnašais, jis užsiminė ir apie galimybę atgauti dalį pajamų mokesčio.

S. Skvernelis po to kartojo, kad Vyriausybė neketina iš esmės pertvarkyti antros pakopos pensijų kaupimo.

Nuo 2004-ųjų veikiančių antros pakopos pensijų fondų dalyviams „Sodra“ dabar perveda 2 proc. jų atlyginimo, o jei pats žmogus prisideda 2 proc., valstybė perveda papildomus 2 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Lėšų antros pakopos pensijų fonduose suma pernai viršijo 2,9 mlrd. eurų. 2017-ųjų pabaigoje Lietuvoje veikė 20 tokių fondų, juose pensiją kaupė 1,289 mln. dalyvių.

Šalyje taip pat veikia savanoriški trečiosios pakopos pensijų fondai.

Dalis antros pakopos pensijos galės grįžti į „Sodrą“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad dalį privačiuose antros pakopos pensijų fonduose iki šiol sukauptos pensijos bus galima grąžinti į „Sodrą“.

„Jei kaupiama pagal modelį 2+2+2, tai su „Sodros“ dalimi bus galima grįžti, kad atstatytų „sodrinę“ pensiją, o tie kiti sukaupti pinigai liktų fonde“, – pirmadienį spaudos konferencijoje, pristatydamas Vyriausybės siūlomą pensijų reformą, teigė L. Kukuraitis.

Ministras pažymėjo, kad tai nebus privaloma.

„Yra trys variantai: galima dalyvauti pagal modelį 4+2 arba nedalyvauti – neatstatyti „Sodros“ ir nieko nedaryti su kaupimu, arba susigrąžinti „Sodros“ dalį į kaupimą“, – teigė ministras.

Vyriausybė siūlo nuo kitų metų visiškai nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Norintis joje toliau kaupti darbuotojas galės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

GALERIJA

  • Pensijų reforma: kokie esminiai pokyčiai?
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

c

kas vyko po tiek metu nuo 1991m, ir kur pabaiga juk nėra jos nebuvo nei prie vienos valdime sėdinčių seimo minintru , premjeru , prezidentu, kiek keitėsi ponu kiek banku žlugo kokie buvo daromi darbai per tiek metu .juk 28 metai visas gyvenimas mūsų lietuviu žmonių yra ubago terba lazda ir pilnos šiųkšliu konteineriai bonžu ir kas diena vis nauju papildymu rausiasi šiųkšlių kruvuose kur matyta ,ar ne gėda būtų šitu elito ponu tapusiu visa lietivos ūkio ekonomikos dalį nusavino išvoge juk viska ,o dabar tik reformom užsiima juk nieko gero nepasekė kuo tolyn einam to prastyn gyvename , o skaitomes juk europos eąjungos nato ir dar kiek ten tu nauju vietu lietva jau sukurti spėjo ,bet vieno bardako korupcojos demagogu ,pilnos sukarintos policines valstybes nėra aplinkui mus ,žmonių skaičius sumažėjo o biurokratu dvigubėja kas diena , taip kam reikalingos tos reformos kokio velnio ir kas pajus ką nors ,nieko nulio pripusto burbulo ,.,

carito auka

o kas ir kada nubaus tuos, kurie aplamai už darbuotojus nemokėjo sodrai, o algalapiuos viskas buvo čiki-čiki? Man dabar ir trūksta tų nesumokėtų už pusę metų iki pilno stažo.

Irena

O kokios žinios esamiems pensininkams? Buvo žadama didinti pensijas jau nuo 2018m.sausio 1 d. visiems, turintiems reikalingą ar didesnį darbo stažą. Dabar nieko apie tai nesigirdi, tik žadamas didinimas apie 23 eurus, bet jau nuo 2019m. sausio. Jau negalioja duoti pažadai? Ar pasikeitė partijos programa?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS