Prognozė: dėl sausros daržovių derlius bus 30 proc. mažesnis | Diena.lt

PROGNOZĖ: DĖL SAUSROS DARŽOVIŲ DERLIUS BUS 30 PROC. MAŽESNIS

Šių metų daržovių derlius dėl vasarą vyravusios stichinės sausros bus apie 30 proc. mažesnis nei paprastai, Eltai sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkė Daiva Šateikienė.

Pasak jos, šiuo metu visas daržovių derlius dar nėra nuimtas, tik nukastos bulvės bei suvežti svogūnai, tačiau nuostolius jau galima prognozuoti.

„Derliui sausros padariniai, žinoma, jaučiasi, - tą galiu pasakyti. Dar nežinau apie bulvių derlių, bet jei imsime mūsų ūkį, tai derlius yra maždaug 30 proc. mažesnis negu paprastai.

Nesvarbu, kad laistėme, bet tas dirbtinis laistymas niekada neatstos tikro lietaus. Čia kalbama labiau apie svogūnus, nes morkos dar nenuimtos. Bet irgi nebus labai (didelis derlius, - ELTA), nes buvo konsultantai iš Nyderlandų, Lenkijos atvažiavę, tai visur derlius dėl sausros yra mažesnis“, - kalbėjo D. Šateikienė.

Tuo metu supirkimo kainos, pasak D. Šateikienės, visoje Europoje yra šiek tiek didesnės nei paprastai. Šiaip visoje Europoje kainos yra šiek tiek didesnės, nors jeigu daržovės ir kokybiškos, vis tik reikia pakovoti už savo kainą, sakė ji.

„Dabartiniais duomenimis, kol kas perprodukcijos šiemet nenusimato. Kaina mus džiugina, žinoma, nes pastaruosius dvejus metus svogūnai, morkos buvo pardavinėjami žemiau nei savikaina“, - akcentavo Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė.

D. Šateikienės teigimu, supirkimo kaina taip pat priklauso nuo to, kiek ūkininkai investuoja į technologijas - kuo didesnės investicijos, tuo labiau kyla savikaina.

ELTA primena, kad dėl vasarą vyravusios stichinės sausros visoje Europoje ūkininkai skaičiavo milijardinius nuostolius. Anksčiau jie yra sakę, kad grūdų derlius šįmet yra 30 proc. mažesnis nei paprastai.

Pastaruoju metu taip pat buvo kalbama, kad dėl brangstančių grūdų įmanomas pašarų brangimas, o dėl to - ir mėsos bei kitų produktų kainų augimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KEMBRIKAS

Atpigs sargiai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS