R. Šalaševičiūtė: darbo neranda daugiau nei 100 tūkst. neįgaliųjų | Diena.lt

R. ŠALAŠEVIČIŪTĖ: DARBO NERANDA DAUGIAU NEI 100 TŪKST. NEĮGALIŲJŲ

Neįgalių žmonių darbo jėgos potencialas Lietuvoje vis dar neišnaudojamas, sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė.

Pasak Rimantės Šalaševičiūtės, Lietuvoje yra daugiau kaip 100 tūkst. negalią turinčių darbingo amžiaus žmonių, kurie neranda darbo. 

„Turime daugiau kaip 100 tūkst. neįgaliųjų, kurie trūkstant darbo jėgos, galėtų papildyti tas gretas, kurių reikia darbdaviams“, – penktadienį diskusijoje Seime teigė socialdarbietė R. Šalaševičiūtė. 

Ji taip pat pripažino, kad neįgaliųjų skurdo rizika Lietuvoje yra viena didžiausių Europos Sąjungoje (ES) ir toliau didėja, o gebėjimų stoka ir menka profesinė reabilitacija yra pagrindinės kliūtys jų integracijai į darbo rinką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, neįgalieji net ir dirbdami skursta labiau nei kiti  gyventojai. Anot jo, 13,8 proc. dirbančių neįgaliųjų skursta, kai visų dirbančiųjų skurdas siekia 7,7 proc.

2018 metais į Užimtumo tarnybą kreipėsi 11 tūkst. neįgaliųjų, iš kurių apie 6 tūkst. buvo įdarbinti.

„Didžioji dalis (ieškojusiųjų darbo – BNS) vyresnio amžiaus, nuo 50 metų“, – teigė L. Kukuraitis.

L. Kukuraitis sakė, kad valdžios paramos nepririšus prie MMA (555 eurai), neįgaliųjų atlyginimai būtų didesni.   

„Jeigu subsidijas rišame prie MMA, tai žmonės ir gaus MMA, jeigu nerišime, tai gali būti, kad žmonės gaus atlyginimus, panašesnius į atviros darbo rinkoje egzistuojančius“, – Seime teigė ministras. 

Žmonių su negalia užimtumo lygis Lietuvoje taip pat žemiausias ES – 45,5 proc. ES vidurkis siekia 47,4 procento. 

Pasak R. Šalaševičiūtės, dabar Lietuvoje yra 159 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų, iš kurių socialinėse įmonėse šių metų pradžioje dirbo 6,67 tūkst., iš jų 376 žmonės turi mažiausią – iki 25 proc. darbingumą. 

Dar 47,2 tūkst. neįgaliųjų dirba atviroje darbo rinkoje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tam AHA

Jūsų nuomone darbdaviai " turi " mokėti.Jei Lietuviai dirbtų taip, kaip dirba žmonės iš trečių šalių, darbdaviai tikrai pasirinktų Lietuvius,bet yra labai daug mūsų tautiečių, kuriems kažkas privalo duoti ir mokėti. Pirmiausia reikia įvertinti savo sugebėjimus ir norus užsidirbti. Mūsų įmonėje dirba 15 neįgalių žmonių, tai yra taip: 6 uždirba algas likusiems, nes vieni ateina į darbą tik gerai praleisti laiką, o kiti nieko nemoka ir nenori mokėti, BET ALGŲ GERŲ NORI VISI.

lietuvoje neranda darbo 100 tukst .neygaliuju ir

200 tukst, sveiku turinciu specialybes ,,, po ,,NAUJO DARBO ISTATYMO ,,sukurimo ir beprotisko xoxolu banderu ir islamistu terooristu gabenimoi y lietuva ir ju ydarbinima isvijus lietuvius......ponia-panele salacevyciuce....socdemai bordely kartu su konservais lietuvoje daro jau 29 metus.....

AS manau

Salaseviciute sitiek metu seime ir dar rasineji apie Lietuvos bedas.Jus jas ir padarete.Jus nieko nepadarete socdemai del zmoniu geroves.Darete tik sau.O zmones kas norejo kabintis i gyvenima tas pats kabinasi.Ir jusu pagalbos nelaukdami,O kas laukia tik pasalpu tas ir lauks.O pagalbos nesulauks.Nes pigiau ivezti azijiecius ir jiem algu nemoketi.Nes jie istatymu nezino.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS