R. T. Erdoganas ir V. Putinas susitiks aptarti padėtį Idlibe | Diena.lt

R. T. ERDOGANAS IR V. PUTINAS SUSITIKS APTARTI PADĖTĮ IDLIBE

  • 3

Didėjant tarptautiniam susirūpinimui dėl gresiančio Sirijos vyriausybinių pajėgų puolimo sukilėlių kontroliuojamoje provincijoje prie Turkijos sienos, turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pranešė pareigūnai.

„Prezidentas Erdoganas pirmadienį susitiks su p. Putinu“, – penktadienį per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

Susitikimas įvyks Rusijos Sočio kurorte, naujienų agentūrai AFP sakė vienas turkų aukšto rango pareigūnas.

Rusijos remiamos Sirijos režimo pajėgos pastarosiomis savaitėmis buvo telkiamos aplink Idlibo provinciją. Tai sukėlė nuogąstavimų, kad artimiausiu laiku bus surengta oro ir sausumos pajėgų ataka šiam paskutiniam dideliam opozicijos bastionui atkovoti.

Jungtinių Tautų agentūros ir pagalbos organizacijos ne kartą perspėjo, kad toks puolimas galėtų išprovokuoti vieną didžiausių humanitarinių katastrofų per visą septynerius metus trunkantį Sirijos pilietinį karą.

Siekdama užkirsti kelią galimam puolimui Turkija intensyvino derybas su Rusija ir ne kartą ragino nutraukti ugnį.

Tačiau praėjusią savaitę R. T. Erdoganui ir V. Putinui per trišalį viršūnių susitikimą Teherane, kuriame taip pat dalyvavo iraniečių prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis), nepavyko susitarti dėl ugnies nutraukimo.

Rusija ir Iranas yra pagrindiniai Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo sąjungininkai.

Tuo tarpu Turkija remia opozicijos kovotojus, siekiančius nušalinti Sirijos lyderį, ir yra sakiusi, kad didelio masto puolimas prieš sukilėlius galėtų išprovokuoti didžiulį pabėgėlių srautą jos sienos link.

M. Cavusoglu penktadienį sakė, jog Turkija kovoje su teroristinėmis grupuotėmis Sirijoje yra pasirengusi bendradarbiauti su visais, bet kritikavo Damasko režimą dėl to, kad jis džihadistų grupuočių buvimu nori pateisinti galimą operaciją Idlibe.

„Kovoje su teroristinėmis grupėmis mes pasirengę bendradarbiauti su visais, bet civilių, moterų ir vaikų žudymas prisidengus kova su terorizmu nėra teisingas, – sakė jis. – Tokiu būdu taikos neatnešime.“

Stipriausia Idlibo ginkluota frakcija yra džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kurią Ankara praėjusį mėnesį oficialiai priskyrė teroristinėms organizacijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O kas Idlibo teroristus apginklavo, kodėl jų neatšaukia?

DĖL SNORO AFEROS

D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

Kkkl

Tai kodėl teroristai slepiasi tarp gyventoju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS