„Rail Baltica“ nauda tiki du trečdaliai gyventojų | Diena.lt

„RAIL BALTICA“ NAUDA TIKI DU TREČDALIAI GYVENTOJŲ

  • 0

Pagerės ir padidės krovinių gabenimas per Lietuvą, daug naujų darbo vietų ir turizmo augimas – tokias europinio geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ naudas regi šalies gyventojai. Kad vėžė Lietuvai bus naudinga neabejoja du trečdaliai apklaustųjų.

Tokius rezultatus parodė „Lietuvos geležinkelių“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa.

Apskritai „Rail Baltica“ vertinamas kaip Lietuvai reikalingas projektas: 23 proc. ir 43 proc. apklaustųjų atitinkamai nurodė, kad vėžė Lietuvai reikalinga arba greičiau reikalinga.

Klausiami apie „Rail Baltica“ naudą, gyventojai regi tris svarbiausius vėžės privalumus – krovinių gabenimo pagerėjimą, naujų darbo vietų sukūrimą (po 53 proc.) ir turizmo sektoriaus suaktyvinimą (49 proc.).

22 proc. apklaustųjų teigia manantys, kad tai saugus eismo transportas, nuimsiantis apkrovimą nuo automobilių kelių, o 19 proc. nurodė, kad tai ekologiškas ir draugiškas aplinkai transportas.

Gyventojai naudojimosi galimybes naujuoju geležinkeliu kol kas vertina santūriai – 7 proc. teigė tikrai juo besinaudosiantys dažniau, 37 proc. atsakė greičiau taip darysiantys. 24 proc. negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Tyrimas atskleidė, kad labiausiai gyventojus domina, kur bus nutiestas naujasis geležinkelis (46 proc.) ir kaip greitai bei kokius Europos miestus juo bus galima pasiekti (42 proc.).

Apklaustuosius taip pat domina, kuo „Rail Baltica“ projektas yra naudingas Lietuvai (29 proc.), kaip ir kokie atliekami statybų darbai, koks jų grafikas (25 proc.), ar naujasis geležinkelis pagerins eismo saugumą Lietuvoje ir sumažins vilkikų skaičių keliuose (22 proc.).

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų rugpjūčio 23-31 dienomis „Lietuvos geležinkelių“ užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1007 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS