Regionuose mažėja bankų skyrių: ką daryti gyventojams? | Diena.lt

REGIONUOSE MAŽĖJA BANKŲ SKYRIŲ: KĄ DARYTI GYVENTOJAMS?

  • 2

Regionuose mažėja bankų skyrių, gyventojams tenka važiuoti keliasdešimt kilometrų iki artimiausio banko, kad gautų konsultaciją. Bankai aiškina paprastai – žmonės į padalinius ateina vis rečiau ir ragina nuo šiol su banku bendrauti telefonu arba bankininką kviestis į namus. Lietuvos bankas siūlo gerai apsvarstyti skyrių uždarymą, tačiau Seimo nariai jau svarsto iš stalčiaus ištraukti švedišką įstatymą, kuris įpareigotų, kokiu atstumu turi būti užtikrintos bankinės paslaugos.

Patys ar palydimi giminaičių radviliškiečiai gauna visas banko teikiamas paslaugas.  

„Padalinys reikalingas vyresnio amžiaus žmonėms, kurie nedaug bendrauja nuotolinėmis paslaugomis“, – teigė Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis. 

Radviliškyje veikė dviejų bankų skyriai: Šiaulių ir „Swedbank“, bet „Swedbank“ padalinys jau užsidarė.

„Nesame pirmas rajonas. Banko nebeturi Pakruojis, Šiaulių rajonas, Kuršėnai“, – kalbėjo K. Račkauskis.

Kodėl regionuose mažėja bankų skyrių, paaiškinimas paprastas – žmonės į juos ateina vis rečiau.  

„62 proc. gyventojų atsakė, kad nė karto per metus nesilankė banko skyriuje“, – duomenimis dalinosi Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė.

Per dešimt metų bankų skyrių sumažėjo trečdaliu, o mokėjimai internetinėje erdvėje išaugo 200 proc. Politikai mąsto, kad skyriai užsidaro, nes bankai mažindami sąnaudas nori didesnio pelno.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Bankai elgiasi grobuoniškai kaupdami pelnus. Nei vienoje kitoje šalyje nėra sukaupta tiek pelno“, – tikino Seimo narys Algirdas Butkevičius. 

Padalinių tuštėjimas patiems bankininkams anokia problema, mat, anot banko, rajono gyventojai gali konsultuotis telefonu arba bankininką kviestis į namus.  

„Yra galimybė, kad bankai atvažiuotų į įstaigą, įmonę, seniūniją ir jei pageidautų konsultacijų, bankų darbuotojai tą galėtų padaryti“, – aiškino E. Čipkutė.

Lietuvos bankas nuolat gauna skundų iš savivaldybių.

„Kreipiamės į bankus ir prašome pakartotinai apsvarstyti galimybes palikti veikti padalinius“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi. 

Dabar įstatymas bankų skyrių nekontroliuoja.

„Šiuo metu situacija nėra tokia kritiška, kuri neleistų gauti paslaugų, kurios yra būtiniausios“, – akcentavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Opozicija siūlo iš stalčiaus traukti švedišką įstatymą ir pasielgti panašiai kaip su bankomatais. Parlamentarai prieš dvejus metus įpareigojo pastatyti 100 bankomatų šimte kaimiškų vietovių.

Šiuo metu šalyje veikia 380 bankų skyrių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ogi

grąžinkit algų ir pensijų mokėjimą grynais!

Anonimas

begti is Durniu Laivo kuo tuoliuoj ir greiciau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS