Registrų centras ragina registruoti NT nuomos sutartis | Diena.lt

REGISTRŲ CENTRAS RAGINA REGISTRUOTI NT NUOMOS SUTARTIS

Artėjant rugsėjui tradiciškai daugės būsto nuomos atvejų ir sudaromų būsto nuomos sutarčių.

Registrų centras primena, kad nekilnojamojo turto nuomos sutartys, nepriklausomai nuo jų sudarymo būdo (paprasta rašytinė ar notarinė forma), prieš trečiuosius asmenis gali būti panaudotos tik tuo atveju, jei jos įregistruotos Nekilnojamojo turto registre.

Iš viso šiuo metu Nekilnojamojo turto registre (NTR) yra įregistruota 20,2 tūkst. galiojančių būsto nuomos sutarčių, o šiais metais šalyje įregistruota jau 3,1 tūkst. būsto nuomos sutarčių. Daugiausiai būsto nuomos sutarčių įregistruota Vilniuje (beveik 1 tūkst. šiemet, 1,2 tūkst. - per 2017 metus).

Nuomos sutarčių registracija apsaugo ir nuomininką, ir nuomotoją nuo galimo kitos sutarties šalies nesąžiningumo, aiškiai apibrėžia abiejų šalių teises ir pareigas, užtikrina sutarties sąlygų laikymąsi, prisideda prie nekilnojamojo turto rinkos skaidrumo ir efektyvesnio gyventojų pajamų mokesčio surinkimo į valstybės biudžetą. Deja, Lietuvoje viešame registre registruoti būsto nuomos sutartis neretai vengiama, nenorint mokėti mokesčių arba neįsisąmoninus sutarties registracijos privalumų.

Registrų centras atkreipia dėmesį, kad nuomos sutarties teisinė registracija neturi jokios įtakos nuomos santykiams, tačiau tik įregistruota sutartimi galima remtis teisme ar kitose institucijose, jei tarp nuomininko ir nuomotojo kyla ginčas. Vadinasi, sutarties teisinė registracija padeda abiem šalims apsaugoti savo interesus.

Svarbu žinoti, kad pasirašius būsto nuomos sutartį, ją įregistruoti NTR reikėtų per 30 dienų. Tai gali atlikti bet kuri iš sutarties šalių, priklausomai nuo jų tarpusavio susitarimo. Nesilaikant šio termino, už sutarties įregistravimą gali tekti sumokėti dvigubai daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

gggg

iesko sau darbo

ss

VEJAS .. neregistruotas irgi galioja teisme

nesamonė

Teisme tokios sutartys galioja:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS