S. Skvernelis: negalime tapti pigią darbo jėgą įsivežančia šalimi | Diena.lt

S. SKVERNELIS: NEGALIME TAPTI PIGIĄ DARBO JĖGĄ ĮSIVEŽANČIA ŠALIMI

Vyriausybei pritarus, kad pigi darbo jėga iš trečiųjų šalių būtų ribojama kvotomis, premjeras tikina, kad tai daroma, siekiant apsaugoti Lietuvos darbuotojus.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tikina, kad Lietuva negali liberalizuoti imigracijos politikos ir įsileisti neribojamą skaičių darbuotojų.

„Kalbant apie kitų profesijų žmones, kurių taip pat trūksta mūsų šalyje, mes tikrai negalime liberalizuoti ir leisti įsivežti pigios darbo jėgos, mes kalbame apie nekvalifikuotą darbą, dėl to, pagal poreikį, manome, kad turi būti kvotuojama“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Anot jo, taip siekiama apsaugoti Lietuvos darbuotojus. Tačiau ministras pirmininkas pabrėžė, kad kvotos liečia nekvalifikuotą darbo jėgą.

Mes tikrai negalime liberalizuoti ir leisti įsivežti pigios darbo jėgos.

„Pavyzdžiui, jeigu trūksta šalyje tūkstančio vairuotojų, mes matome, kad darbo rinkoje yra penki šimtai vairuotojų, mes tikrai nesutiksime, kad būtų tūkstančio kvota, nes turime apsaugoti savo darbuotojus“, – tikino premjeras.

Jo teigimu, jeigu būtų leidžiama įsivežti pigią darbo jėgą, darbo užmokestis šalyje būtų dempinguojamas.

Pasak premjero, tuo pačiu vyriausybė siekia neleisti, kad į šalį būtų komandiruojami darbuotojai, kurie čia nemokėtų mokesčių.

„Komandiruojami darbuotojai, gavę leidimus dirbti kaimyninėje Lenkijoje, po to komandiruojami į Lietuvą, čia iš esmės valstybei nemoka jokių mokesčių. Tai tokiu atveju, mes manome, kad leidimai turi būti gaunami dirbti, negali būti sistema kaip dabar, ir tam tikri sugriežtinimai turi būti“, – sakė jis.

Tačiau, anot S. Skvernelio, tuo pačiu bus mažinama biurokratija leidimus dirbti šalyje gavusiems darbuotojams.

„Tose gairėse mes patvirtinome supaprastinimus dėl tų žmonių, kurie legaliai įvažiuoja į Lietuvą, gauna leidimus dirbti, biurokratizmo atsisakymo tam tikrų procedūrų, kurios verčia žmones kreiptis į tarpininkus“, – tikino jis.

Trečiadienį vyriausybė pritarė darbo grupės pateiktiems siūlymams dėl migracijos procedūrų tobulinimo.

Ji siūlo įvesti kvotas trūkstamų profesijų darbuotojams iš trečiųjų šalių ir sugriežtinti trečiųjų šalių piliečių komandiravimo į Lietuvą tvarką. Išlygą dėl kvotų taikyti tik aukštos kvalifikacijos darbuotojams iš trečiųjų šalių. Taip pat siūloma nustatyti aiškų reglamentavimą dėl laikinojo įdarbinimo ar kitų įmonių veikos, kuria tarpininkaujama trečiųjų šalių piliečių įdarbinimui Lietuvoje, sustiprinti užsieniečių teisėto buvimo Lietuvoje kontrolę.

Vyriausybė pavedė atsakingoms ministerijoms ir institucijoms teisės aktus parengti iki spalio 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

b

Mokėkite savo žmonėms atlyginimus nebėgs žmonės iš namų vergauti svetimšaliams ,o dabar tik šnekant bile ką va skvernelio žandukai puikiai nuaugią ,jis neblogai prie valdžios lovio ,ir nereikia nusišnekėti kaip pigi darbo jėga nudirba darbus lietuvoje ,nevaikykit lietuvių jaunimo duokit sąlygas normaliai gyventi.

Emigran.

Turi būti garbingi atlyginimai Lietuvoje ,pigios darbo jėgos Lietuvai nereikia.Tada mažės emigracija,žmonės galės užsidirbti savo tėvynėje,nereikės emigruoti.

Jo

Švarkeli o kur dingsi kai Lietuva emigruoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS