Sausio pradžioje padaugėjo bedarbių | Diena.lt

SAUSIO PRADŽIOJE PADAUGĖJO BEDARBIŲ

  • 3

Sausio pradžioje šoktelėjus bedarbių skaičiui, Darbo birža ir darbdaviai nesutaria, dėl kokių priežasčių tai nutiko, rašo naujienų portalas 15min.lt.

Darbo biržos duomenimis, pirmą sausio savaitę užregistruota 10,7 tūkst. naujų bedarbių – 55,1 proc. daugiau nei praėjusių metų gruodžio pirmąją savaitę. Tuomet registruota 6,9 tūkst. naujų bedarbių.

Darbo biržos atstovė spaudai Milda Jankauskienė teigė, kad toks naujų bedarbių skaičiaus padidėjimas yra susijęs su sezoniškumu.

„Kiekvienais metais sausį paprastai įregistruojamas didžiausias bedarbių skaičius, tai įprasta metų pradžios situacija, susijusi su darbo rinkos sezoniškumu ir tuo, kad į darbo biržą daugiau kreipiasi žmonių, norinčių imtis individualios veiklos pagal verslo liudijimus ir pasinaudoti bedarbiams teikiamomis lengvatomis“, – tvirtino M. Jankauskienė.

Savo ruožtu darbdaviai sako, kad tokią situaciją sukūrė įvestos „Sodros“ įmokų grindys. Valymo paslaugų įmonės „Vitaresta“ vadovė Rasa Petrovė tvirtino, kad dėl Seimo priimtų pataisų negali išlaikyti darbuotojų.

„Tai žinoma, kad su tuo („Sodros“ grindimis) ir susiję. Bandome viską daryti, stambinti: kur valydavome vakarais, dabar valome visą dieną. Klientai nepatenkinti, bet o ką mums daryti. Valymas – tokia sritis, kuri reikalingi darbuotojai tik ryte ar vakare. Dabar etatus dėliojame ir per pietus. Tai siaubingai blogas įstatymas, absoliučiai neapgalvotas“, – teigė R. Petrovė.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Seimas nutarė, kad darbdaviai būtų įpareigoti ne visu etatu dirbančiųjų įmokas mokėti nuo ne mažiau kaip minimali mėnesinė alga (MMA).

Išimtis taikoma tik trimis atvejais: jeigu darbuotojas apdraustas pas kitą darbdavį, gauna senatvės ar netekto darbingumo pensiją arba yra jaunesnis nei 24 metų. Iki tol mokesčiai skaičiuoti nuo išmokamo atlyginimo.

Darbdaviai už darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartį visą darbo dieną arba ne visu etatu, moka „ Sodros“, ligos, motinystės, sveikatos, nedarbo ir nelaimingų atsitikimų socialinio draudimo įmokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

senis

o kaip aš noriu darbo bet sako darbo biržoj, seniui nėra darbo o senis klause kodėl atsakymas juokas ima ,taip ar jus nematote kokie skaičiai grižo namo mūsų pabėgusiu jos nėra kur darbinti, va jums atvykite oi prašom algos tvirtos darbo sočiai turim o iš tikro lokomotyvas seno garvežio jau seniai stovi vietoj ,nei krust, va jums darbas ,melo batalijos ir kombinacijos ponu lipdo runkeliui ant nosies , palaukite eilutė kol sumažes ,,

Smulki

Nu kaip nesokteles... turejome saunu nedideli kolektyva, visi su malonumu i darba sueidavom, pilnu etatu tik savininkas ir dar vienas zmogus, visi kiti 0,5, 0,75. Ateidavo nepavarge, darbas kaip pramoga del ivairiu priezasciu negalintiems ar nenorintiems dirbti 40val/sav. Nuo sausio isejo 2 merginos, dabar po dvieju sav iseina dar viena ir liks 4 pilni etatai. O jei susirgsime kuris? Atostogos? Kai mazezniais kruviais dirbdavo, tai sav, dvi galddavome vienas kita vaduoti. Dabar jei ir pakeis ta grindu istatyma, zmones jau issibegioje, aciu, kad "pagerinot" darbuotojams salygas.

Vitarestos darbuotoja

Teisingai,kad padarė įmokas.Užteks krautis milijonus vergų sąskaita,juos išnaudojant.Tik forminti buvom puse etato,o kiek dirbom,tiek ir dirbam.Mat kaip išsisukinėja.Kai kurioms net plotą padidino.Vienam objekte valau 2val(nuo6-8),kitam3val.,(11-14),trečiam(15-20).Gausiu minimumą.O val.ir plotai buvo buvo tie patys,niekas man nepasikeitė,išskyrus tai,kad oficialu.O prieš N.metus buvo 4val.,t,y.pusė etato,o už likusias 4val.mokėjo kaip priedus,tai tas pats kas vokelis.Tikiuosi atsiras ir dar tokių kaip aš,nes jų pilna yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS