Seimas griežtins alkoholio prekybą „bambaliuose“ | Diena.lt

SEIMAS GRIEŽTINS ALKOHOLIO PREKYBĄ „BAMBALIUOSE“

Seimas imsis pataisų, kuriomis būtų sugriežtinta prekyba stipriu alumi ir kitu alkoholiu, išpilstytu į plastiko tarą.

Už tai, kad Seimas imtųsi šių pataisų, ketvirtadienį balsavo 56, prieš – du, o susilaikė 25 Seimo nariai.

„Esminis dalykas yra yra išeliminuoti plastikinę tarą – vadinamuosius „bambalius“. Šiuo metu 7,5 laipsnio stiprumo alkoholis pilstomas į tarą, kuri kainuoja labai mažai. Jeigu būtų pilstoma į kitą tarą, pavyzdžiui, stiklinę, ir jos dydis būtų ribojamas, tai žmonės, kurie priklausomi nuo alkoholio, ypač nuo stipraus, per kainą, per kiekį būtų galima atriboti juos“, – pristatydamas pataisas teigė jų iniciatorius Sveikatos reikalų komiteto narys „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

Jis taip pat priminė, kad pataisas turėtų notifikuoti Europos Sąjunga.

Konservatorius Antanas Matulas prognozavo, kad pataisos skatins alkoholio brangimą, o išgerti mėgstantys asmenys nuo alaus pereis prie stipresnių gėrimų vartojimo. 

„Valstietis“ Viktoras Rinkevičius apgailestavo, kad reikalavimas alų pilstyti į kuo mažesnės talpos plastiko tarą, alaus gamintojus privers papildomai išlaidauti.

„Kokios investicijos bus reikalingos pakeisti visą išpilstymo įrangą?“ – klausė parlamentaras.

R. Žemaitaičio teigimu, dabar keturi šalies alaus gamintojai sėkmingai pilsto šį gėrimą į ypač mažus plastikinius buteliukus.  

R. Žemaitaitis siūlė neleisti parduoti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholinių kokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio - 0,25 litro, 6,5-7 laipsnio - 0,3 litro, 6-6,5 laipsnio - 0,35 litro, o iki 6 laipsnių - 0,5 litro. Draudimai nebūtų taikomi stiklinei, keraminei, medinei ir metalinei tarai.

Draudimas mažoms alkoholio pakuotėms

Seimas svarstys, ar Lietuvoje uždrausti alkoholinius gėrimus „bambaliuose“ ir puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais.

„Valstiečiai“ ir konservatoriai siūlo neleisti alaus, fermentuotų gėrimų ir alkoholinių kokteilių, kurie būtų stipresni kaip 6 laipsnių (dabar 7,5 laipsnio), pilstyti į didesnę negu 0,2 litro plastikinę tarą vietoj dabar leidžiamo 0,5 litro, o iki 6 laipsnių stiprumo (dabar 7,5 laipsnių) – pilstyti į didesnę negu vieno litro.  

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti alkoholio prekybą dar labiau griežtinančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Už balsavo 80 Seimo narių, prieš – du, o susilaikė 8 parlamentarai.

Socialdemokratas Juozas Olekas priekaištavo, kad norima alkoholį uždrausti „labai konkrečiose tarose“, o ne visose, nes „vienas uždraudus, alkoholis bus pilstomas į kitas“.

„Pavyzdžiui, sultys yra mažose pakuotėse, kurios yra ne nuplėšiamos, o praduriamos“, – teigė J. Olekas. 

„Ar teko pro šiaudelį siurbti degtinę? Nemanau, kad tai patogus būdas vartoti stiprų akoholį“, – replikavo konservatorius Paulius Saudargas. 

Toliau pataisos bus svarstomos birželio pradžioje.

Uždraus vaikišką šampaną?

Seimas imasi Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, kuriomis norima Lietuvoje uždrausti vaikams ir paaugliams skirtas prekes, imituojančias alkoholio vartojimą. 

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti siūlymus Lietuvoje neleisti gaminti ir parduoti maisto produktų, žaislų ir kitų prekių, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą. Jeigu Seimas tam pritartų, nuo lentynų dingtų, pavyzdžiui, vaikiškas šampanas, į butelius suberti saldainiai.

Pasak pataisas pristačiusios Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės, tokios prekės ugdo vartoti alkoholį ir daro įtaką vaikų mastymui – kuriamas modelis, kad šventė neįmanoma be alkoholio.   

„Ikimokyklinių įstaigų specialistai atkreipia dėmesį, kad vaikai, švęsdami šventes, imituoja suaugusiųjų elgesį – prieš gerdami vaikišką šampaną, susidaužia taures, svirduliuoja, stumdosi, taip imituodami apgirtusių žmonių elgesį“, – teigė parlamentarė. Ji priminė, kad pataisas teks derinti su Europos Sąjunga.

Konservatorius Arvydas Anušauskas suabejojo, ar pataisos duos naudos be tėvų požiūrio į alkoholio vartojimą.

„Vaikų imitacinis elgesys nepasibaigs tuo metu, kai nuo stalo bus nuimtas kažkoks alkoholio gėrimą imituojantis butelys, o tėvų elgesys nesikeis“, - tvirtino A. Anušauskas.

A. Kubilienė analogišką pasiūlymą teikė 2016 metų pabaigoje, bet paskui jį atsiėmė. Pasak parlamentarės, tada lentynose ji matė 2 ar 3 vaikiško šampano rūšis, o šiuo metu – gerokai daugiau.

„Jeigu nieko nedarysime, ateityje bus dar daugiau“, – prognozavo A. Kubilienė.

„Valstietis“ Robertas Šarknickas pastebėjo, kad putojančio alkoholio gėrimą imituoja ir kai kurie gaivieji gėrimai.

„Tarkime limonado, kokakolos... kai atidarai dangtelį, yra garsas ir putos, kurios taip pat sukelia asociacijas su šampanu. Kaip į tai žiūrite?“ – klausė parlamentaras.

„Gal tai yra ateities dalykas“, – atsakė A. Kubilienė.  

Lietuvos mokinių parlamento nariai dar 2010 metais Seime kėlė klausimą dėl vaikiško šampano ir kitų alkoholį imituojančių gėrimų pašalinimo iš apyvartos.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kai kada ikalu

Paskaičiuokit kiek balsavo tik 90 kur dar 51 seimo narys

...

Senų alkoholikų tai nepaveiks, BET - sumažės paskata kitiems alkoholikais tapt.

qqq

Tai tik skatinimas gerti ir alkoholio, tame tarpe ir alaus pabranginimas.Niekaip negali gyventi nebrangindami prekių.Niekaip "neprivalgo"-tik duok,duok,duok.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS