Seimas grįžta prie pataisų dėl atliekų deginimo elektrinių statybų | Diena.lt

SEIMAS GRĮŽTA PRIE PATAISŲ DĖL ATLIEKŲ DEGINIMO ELEKTRINIŲ STATYBŲ

  • 5

Seimas iš naujo svarstys prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotas pataisas dėl atliekų deginimo elektrinių.

Už tai, kad pataisos būtų svarstomos iš naujo, balsavo 81 Seimo narys iš valdančiųjų, o 40 jų iš opozicijos norėjo, kad pataisos būtų laikomos nepriimtomis. 

Pataisų dabar imsis Aplinkos apsaugos komitetas – jis spręs, ar pritarti prezidentės veto, ar jį atmesti. Tada Seimas dar kartą balsuos, ar priimti prezidentės pataisas, ar palikti rugsėjį Seimo priimtas ribojimus numatančias pataisas.

Seime būta atvejų, kai balsų neužteko balsuojant nė už vieną variantą, tada liktų galioti dabartinis įstatymas.  

Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė tikino, kad visi reikalingi įstatymai, kurie reglamentuoja atliekų deginimo elektrinių statybas, yra suderinti su Europos Sąjungos teise ir priimti, tereikia jų laikytis.  

„Ta visa teisinė bazė, kuri yra europinė, Lietuvoje yra sutvarkyta. Visi parametrai išmetimų, kas laikoma pagrindiniu rodikliu, kaip tai gali paveiki aplinką ir žmones, yra numatyti, jų laikomasi. Tai buvo vertinta išduodant leidimą šiuo metu statomoms ir dirbančiai elektrinėms. Tas klausimas sureglamentuotas, svarbiausia, kad įstatymų būtų laikomasi“, – pareiškė Prezidentūros atstovė. 

Prezidentė pataisas grąžino pataisas Seimui tobulinti, nes pakeitimais be jokių pagrįstų aplinkosaugos kriterijų apribojamos galimybės statyti naujas jėgaines, nustatoma 20 km atstumo riba nuo gyvenamosios teritorijos, taip pat kvestionuojama jau statomų dviejų jėgainių ateitis.

Seimo jau priimtoms pataisoms įsigaliojus, iškiltų grėsmė jau statomoms šimtamilijoninės vertės Vilniaus ir Kauno kogeneracinėms jėgainėms – Vilniuje atliekomis ir biokuru kūrenamą elektrinę stato energetikos grupė „Lietuvos energija“, o Kaune – kartu su Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ įmone „Fortum Heat Lietuva“. Pastaroji jau degina atliekas Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

P.Morkūnas

Pavydime estams algų ir pensijų...tai štai, estai sukūrena 100% savo šiukšlių ir dar importuoja iš Danijos...gaudami 40 eurų priemoką iš danų. O mes net savo nenorime deginti?

Reikėjo girdėti

su kokiu polėkiu Majauskas deklamavo kas bus jeigu seimas nekreips dėmesio į prezyyydentės poziciją dėl šiukšlių deginimo:ir šiukšių nebus kur dėti, ir brangs šiukšlių mokestis gyventojams, šildymas irgi brangs..Lygtai mums tas Fortumas ar kiti sukčiai viską pigiau pardavinėja?:DDD)

Skub4kit aferiugos

skubėkit...Greit Grybė nueis nuo scenos ir jeigu nespėsit Vilniuje ir Kaune pastatyti tai gali jų ir nebūti.Kaip pasakė seimūnas Balsys kad šiukšlių deginimas yra be galo pelningas biznis, kai tau viską atiduoda dykai ir dar primoka kad paimi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS