Seimas imasi pataisų su Rusija susijusį verslą šalinti iš viešųjų pirkimų | Diena.lt

SEIMAS IMASI PATAISŲ SU RUSIJA SUSIJUSĮ VERSLĄ ŠALINTI IŠ VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ

Seimas priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma leisti iš viešųjų pirkimų šalinti Lietuvos ir užsienio tiekėjus, kurie būtų įtraukti į Vyriausybės patvirtintą Rusijos karo rėmėjų sąrašą arba su jais susiję. 

Už tokias Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas po pateikimo antradienį balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo du, o trys susilaikė. Toliau pataisas Seimas svarstys gegužės pabaigoje. 

Pakeitimai numato, kad į Rusijos karo rėmėjų sąrašą būtų įtraukti gyventojai ir įmonės, jeigu jie netiesiogiai ar tiesiogiai  veikia Rusijoje ar Baltarusijoje ir ten moka mokesčius, prisideda prie propagandos ar mobilizacijos kampanijų ar kitaip netiesiogiai skatina Rusijos karinius veiksmus. 

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė pasigedo tvarkos, kas ir kaip nustatys tokias įmones ar jų vadovus bei savininkus ir kas tai kontroliuos.   

Tuo metu konservatorius Vilius Semeška tvirtino, kad draudimas dalyvauti viešuosiuose pirkimuose yra per švelni sankcija: „Ar neturėtų tokios bendrovės Lietuvoje būti likviduojamos?“

Viešieji pirkimai taptų neprieinami ir toms įmonėms, kurių vadovai, valdymo ar priežiūros organų nariai būtų susiję su nedraugiškomis valstybėmis.

 

Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlė įpareigoti įmones deklaruoti, ar jos turi kontaktų su Rusija ir Baltarusija, ar dirba valstybėse-agresorėse. 

Seimas taip pat priėmė svarstyti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siūloma neleisti viešuosiuose pirkimuose dalyvauti verslams, veikiantiems ne tik Rusijoje, ar Baltarusijoje, bet ir Rusijos aneksuotame Kryme, Moldovos Vyriausybės nekontroliuojamoje Padniestrės teritorijoje arba Sakartvelo Vyriausybės nekontroliuojamose Abchazijos ir Pietų Osetijos teritorijose.

Pataisos taip pat numato, kad Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija turėtų įvertinti, ar viešuosiuose pirkimuose siekianti dalyvauti įmonė ar jos pasitelkiami subtiekėjai susiję su veikla nedraugiškose šalyse. Taip pat iš pirkimų būtų šalinamos grupės bendrovės, jeigu šiose valstybėse veiktų bent viena grupės narė.

Viešieji pirkimai taptų neprieinami ir toms įmonėms, kurių vadovai, valdymo ar priežiūros organų nariai būtų susiję su nedraugiškomis valstybėmis. 

Pataisos siūlomos reaguojant į iniciatyvinės grupės „Stop prekybai rusijoje“ sausį paskelbtą analizę, kad į tarptautinį karo rėmėjų sąrašą Ukrainoje įtraukta su „Vičiūnų grupe“ susijusi „Autovici“ laimėjo 104 viešuosius pirkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

G Lazbirgis \\\\\.../////

Šitą seimą,LAUK.

Pabuciuos

jie i 6ikna tam verslui,nes jo ir deleguoti i postus. Juk nera jokiu sankciju girtekoms,rostekoms,hegelmanams,nostradoms. Nors ir visi zino,kieno sie verslai. Net Merei neikanda,netgi konkurentams itin norint ir padedant! O kas gi soks pries Viciunus!? Propagandonija ir pasakos - ir ne daugiau!

O kaip

su įmonėmis, kurios turi filialus ES šalyse perkančiose iš Rusijos dujas, naftą, grūdus- juk irgi reikėtų sankcijų......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS