Seimas oficialiai pritarė „Sodros“ įmokų luboms | Diena.lt

SEIMAS OFICIALIAI PRITARĖ „SODROS“ ĮMOKŲ LUBOMS

  • 0

Seimas po daugelį metų trukusių diskusijų ketvirtadienį pritarė „Sodros“ įmokų luboms.

Už tai balsavo 77 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė šeši.

2019 metais lubos būtų taikomis pajamoms, siekiančioms 120 metinių vidutinių darbo užmokesčių, 2020 metais - 84, o 2021 metais - 60 VDU.

Šalininkai sako, kad „Sodros“ „lubos“ padės išlaikyti kvalifikuotos darbuotojus ir kurti gerai apmokamas darbo vietas. Kritikai sakydavo, kad daug uždirbantiems mažinti mokestinę naštą nėra pagrindo.

Seimas taip pat pritarė siūlymui, kad perkeliant dalį „Sodros“ įmokų darbuotojui, jo įmoka siektų 19,5 proc. Numatytais pakeitimais, pensijų bendroji dalis būtų finansuojama vien tik valstybės biudžeto lėšomis.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas teigė, kad ateities pensijų dydį lems šalies ekonomika, jos konkurencingumas, demografinės tendencijos.

„Šitais įstatymo siūlymais yra iš esmės sutvirtinta „Sodros“ sistema, nes (įmokos – BNS) tarifas vietoje anksčiau pasiūlyto 18,5 proc. dabar yra 19,5 proc. ir tai esminis dalykas. Kitas sprendimas jau padarytas anksčiau – „Sodros“ skolos panaikinimas ir palūkanų mokėjimo valstybės biudžetui išėmimas iš „Sodros“ finansinių srautų“, – aiškino S. Jakeliūnas.

Pasak jo, tai sudaro sąlygas kaupti pakankamai didelį „Sodros“ rezervą, kuris leis ateityje padengti pajamų svyravimus dėl ekonomikos lėtėjimo.

„Tai nereiškia, kad visos problemos „Sodroje“ yra išspręstos (...) bet šiame etape tai yra esminis viso (reformų - BNS) paketo komponentas ir tikrai siūlau jam pritarti“, – sakė S. Jakeliūnas.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad siūlomi pakeitimai neleis užtikrinti tvaraus pensijų augimo.

„Ši reforma palieka perspektyvą, kai ateities pensininkų pensijos bus apie 20 proc. lyginant su vidutine alga. Kalbu apie „Sodros“ pensijas (...) Neaišku, iš ko ateityje bus finansuojama bazinė pensija iš valstybės biudžeto, nes mes valstybės biudžetą smarkiai sukarpėme“, – sakė R. J. Dagys.

Konservatoriai balsavime nedalyvavo.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas ragino pritarti siūlomiems įstatymų pakeitimams.

„Tai yra kompleksinė reforma (...) „Sodra“ yra nepraskolinta, nebėra pusiau privatizuota, „Sodra“ yra pagrindas mūsų būsimos pensijos (...) „Sodros“ lubos yra kompromisas su investicinės aplinkos gerintojais“, - tvirtino T. Tomilinas.

Sujungiant darbuotojo ir darbdavio įmokas, darbuotojo darbo užmokestis „popieriuje“ bus perskaičiuotas didinant jį 1,289 karto. Darbuotojas mokės pensijų, ligos, motinystės ir sveikatos socialinio draudimo įmokas, o darbdaviams liktų mokėti tik nedarbo ir nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių ligų socialinio draudimo įmokas - pastarųjų tarifas bus 1,47 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS