Seimas svarstys siūlymą keisti partijoms ir profsąjungoms skiriamą GPM dydį | Diena.lt

SEIMAS SVARSTYS SIŪLYMĄ KEISTI PARTIJOMS IR PROFSĄJUNGOMS SKIRIAMĄ GPM DYDĮ

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas siūlo pakoreguoti gyventojo paramai skiriamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dydį.

Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo pritarė jo pateiktam Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektui, kuriame siūloma įteisinti, kad GPM skiriamas paramai būtų iki 1 procento pajamų mokesčio, o politinėms partijoms ir profesinėms sąjungoms arba profesinių sąjungų susivienijimams - 0,5 procento.

Ragindamas pritarti projektui, S. Jakeliūnas tvirtino, kad tai iš esmės tik „techninė korekcija“.

Po pateikimo projektą parėmė 54 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 3 parlamentarai. Po svarstymų komitetuose projektas į plenarinių posėdžių salę turėtų sugrįžti lapkričio 22 d.

Šiuo metu pagal galiojantį Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, subjektai, turintys teisę gauti paramą, gali gauti iki 2 procentų pajamų mokesčio, o politinės partijos - 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigalios Gyventojų pajamų mokesčio pakeitimo įstatymas, pagal kurį nuolatinis Lietuvos gyventojas turės teisę skirti iki 2 proc. GPM pagal Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti asmenims ir po 1 proc. - politinėms partijoms bei profesinėms sąjungoms.

Nepriėmus siūlomų GPM įstatymo pataisų, pasak projektą parengusių Seimo narių S. Jakeliūno ir Andriaus Palionio, 2020 metais, Finansų ministerijos atliktais skaičiavimais, pervedamas gyventojų pajamų mokestis paramos gavėjams (politinėms partijoms ar profesinėms sąjungoms) galėtų padidėti beveik dvigubai, t. y. papildomai apie 17,5 mln. eurų.

Todėl, pasak projekto autorių S. Jakeliūno ir A. Palionio, siūloma pakoreguoti gyventojo paramai skiriamo gyventojų pajamų mokesčio dydį ir užtikrinti, kad nesumažėtų valstybės biudžeto pajamos atlikus techninius mokesčių ir socialinio draudimo įmokų pakeitimus.

„Jei GPM procentas skiriamas paramai būtų apie 1,06 proc., o politinėms partijoms ir/ar profesinėms sąjungoms - apie 0,53 proc., paramai skiriamo dalies GPM dydis nesikeistų (nesikeičiant kitoms sąlygoms)“, - sako įstatymo pataisų rengėjai S. Jakeliūnas ir A. Palionis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Reikia priimt įstatymą kad Seimas 'partijų' rėmimui galėtų disponuot TIK ta 1% dalimi, kurios žmonės PATYS nepaskyrė konkrečioms partijoms.

Kreivas tas finansavimas

iš pagrindų.Jei finansuoti tai finansuoti visas partijas einančias į rinkimus.Tik turėtų būti sudaryti rimti kriterijai..O dabar duodame valstybės pinigus kažkokiom 3-5 pagrindinėm partijom, kurios per savo egzistavimą ir buvimą valdžioje prisirinkę galybę ,,nuodėmių".Pradedant programų nevykdymu ir nevykusiu šalies valdymu, baigiant akivaizdžiu ir neslepiamu tarnavimu KažKam tik ne Tautai.Apie visokias abejotinas aferas ir stebuklingus praturtėjimus net nekalbu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS