Kitų metų biudžeto projektas bus tvirtinamas kitą savaitę | Diena.lt

KITŲ METŲ BIUDŽETO PROJEKTAS BUS TVIRTINAMAS KITĄ SAVAITĘ

Seimo plenariniame posėdyje ketvirtadienį pritarta, kad dėl Vyriausybės patobulinto kitų metų biudžeto projekto priėmimo bus balsuojama gruodžio 11 d. posėdyje.

Vyriausybės parengtą kitų metų biudžeto projektą Seimas pirmą kartą svarstė lapkričio 22 d. Seimo nariai, komitetai ir institucijos pateikė daug pasiūlymų, kaip jį koreguoti. Vyriausybė pagal šiuos siūlymus šiek tiek patobulino projektą, padidindama asignavimus kai kurioms sritims.

„Pagrindiniai prioritetai išlieka tie patys. Struktūrinių reformų įgyvendinimas - negalime praleisti šios galimybės. Taip pat turime spręsti besitęsiančias problemas su skurdu, tačiau turime reaguoti ir į tai, kas vyksta pasaulyje - ekonominis augimas lėtėja daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje, todėl turime užtikrinti fiskalinę drausmę“, - posėdyje teigė finansų ministras Vilius Šapoka.

Pasak ministro, nepriėmus biudžeto būtų „neįmanomas pensijų mokėjimas, įsipareigojimų vykdymas NATO, Vyriausioji rinkimų komisija negalėtų suorganizuoti rinkimų, o daugelis Seimo prisiimtų įsipareigojimų nebūtų įgyvendinta“.

Kaip teigė V. Šapoka, didžiausios lėšos bus skiriamos socialinei apsaugai - 5,7 mlrd. eurų, švietimui - 2,2 mlrd. eurų, o sveikatos apsaugai - beveik 2,2 mlrd. eurų.

Didžiausią papildomų lėšų dalį (18,2 mln. eurų) numatoma skirti darbo užmokesčiui didinti - daugiausia rezidentams, ikimokyklinio ugdymo pedagogams, diplomatams, saugomų teritorijų tarnybų darbuotojams, Priešgaisrinės apsaugos tarnybai, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ir kitoms tarnyboms.

Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Kubilius buvo pasipiktinęs planuojamu kitų metų biudžetu, teigdamas, kad viešasis sektorius yra pasmerktas.

„Jūs paliekate vieną valstybės svarbiausių pamatinių dalykų - visą viešąjį sektorių - artimiausius trejus metus ant bado dietos. Ir tada premjeras sako rinktis visoms partijoms ir tartis dėl to, kaip būtų galima didinti viešojo sektoriaus atlyginimus iki 2025 m. Tai iš ko tie atlyginimai galės būti didinami, jeigu visos pajamos, kurios galėtų būti išleidžiamos viešojo sektoriaus atlyginimų didinimui, yra išimamos?

Tai, ką jūs padarėte, yra užprogramuota bado dieta visam viešajam sektoriui ir užprogramuotas galvos skausmas visai Vyriausybei ir valdančiajai frakcijai Seime“, - sakė A. Kubilius.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis Seimo posėdžio metu sakė, kad dėl kitų metų biudžeto atlyginimai augs visiems.

„Dėl mokesčių reformos pertvarkos 200 mln. eurų neatimami iš viešojo sektoriaus. Tie pinigai yra skirti visiems - daugiau nei milijonui šalies dirbančiųjų, nesvarbu, kur jie dirbtų - ar viešajame sektoriuje, ar privačiame. Visi, priklausomai nuo uždirbamo atlyginimo, kitais metais gaus nuo 18 iki beveik 60 eurų daugiau. Mokesčių reforma pajamas didina visiems dirbantiesiems. Viešasis sektorius taip pat yra papildomai finansuojamas“, - teigė S. Skvernelis.

Liberalų sąjūdžio narė Aušrinė Armonaitė planuojamą kitų metų biudžetą pavadino „šizofreniniu“ ir teigė negalinti jo palaikyti, nes norint sumažinti mokesčius, turi mažėti ir biurokratija, kuri, anot jos, planuojamame biudžete nemažėja.

„Sveikatos srityje biurokratija nemažėja, vis dar Lietuva pasižymi vienu didžiausiu Europoje laisvų lovų skaičiumi. Švietimo biurokratija taip pat nemažėja, ji net buvo sutvirtinta įvedus klasės krepšelį ir visiškai nepasiruošus mokytojų etatinio apmokėjimo sistemai ir dabar mes tas pasekmes matome prie Švietimo ir mokslo ministerijos“, - teigė A. Armonaitė.

„Aš bijau net pagalvoti, kas bus, jeigu bus įgyvendinta maisto kuponų idėja. Ekspertai skaičiuoja, kad jai įgyvendinti reikėtų 200 mln. eurų, kurių šiame biudžete nėra“, - pridūrė Seimo narė.

ELTA primena, kad patobulintame projekte kitų metų biudžeto pajamos, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 10 mlrd. 590,2 mln. eurų. Įvertinus Seime siūlomų įstatymų pakeitimų projektus, biudžeto pajamos didėja apie 3,5 mln. eurų.

Patobulintame biudžeto projekte savivaldybių biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio didėja 3,4 mln. eurų.

Kitų metų biudžeto projekte valstybės asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 11 mln. 696 mln. eurų.

Asignavimus siūloma padidinti 19,7 mln. eurų. Didžiausią papildomų lėšų dalį sudaro asignavimai, skirti viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Patobulintame 2019-2021 metų programos projekte kitų metų valstybės kapitalo investicijoms numatyta skirti 1 mlrd. 104 mln. eurų biudžeto lėšų. Iš jų 711,2 mln. eurų ES paramos lėšų.

Perskirsčius asignavimus, 2,5 mln. eurų papildomai skirta kultūros įstaigų infrastruktūros plėtrai, 0,5 mln. eurų Lietuvos paviljonui pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“ pastatyti ir įrengti ir 0,4 mln. eurų - švietimo ir mokslo įstaigų projektams finansuoti. Padidinti asignavimai kelių tvarkymui.

 

GALERIJA

  • Kitų metų biudžeto projektas bus tvirtinamas kitą savaitę
  • Kitų metų biudžeto projektas bus tvirtinamas kitą savaitę
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Gairės: Seimas, biudžetas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kai priims

tai turbūt Šapoka iš džiaugsmo kels baliu:D),,Dabar numučitas lyg kalinys karceri

SUSIJUSIOS NAUJIENOS