Šilumininkai teigiamai vertina siūlomą SGD galios mokestį | Diena.lt

ŠILUMININKAI TEIGIAMAI VERTINA SIŪLOMĄ SGD GALIOS MOKESTĮ

  • 6

Šilumininkai teigiamai vertina Energetikos ministerijos siūlymą suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo mokestį paskirstyti remiantis gamtinių dujų vartotojų turimais pajėgumais, tačiau kol kas negali konkrečiai pasakyti, kokią įtaką pakeitimai padarytų šilumos kainai.

"Pats pasiūlymas, kad nuimtų naštą nuo šilumos vartotojų ir bandytų paskirstyti tą mokestį tolygiai, tai pats pasiūlymas yra teigiamas, bet dabar, kiek aš matau, yra numatyta paskirstyti dujų vartotojams, kurie yra prisijungę prie dujų tinklų, pagal savo galią, o tai reiškia, kad kiti Lietuvos gyventojai neprisidės prie terminalo, o tik naudojantys gamtines dujas. Kaip tai atsilieps šilumos vartotojų mokėjimams mes nieko konkretaus negalime pasakyti", - BNS sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Anot jo, jei šiuo metu šilumos tiekėjams išvis nereikėtų mokėti SGD terminalo saugumo dedamosios, tai didelį kiekį dujų šilumai gaminti naudojančiuose miestuose, pavyzdžiui Vilniuje ir Panevėžyje, šilumos kaina atpigtų apie 1 centą.

"Faktas yra šiandien tai, jog vartotojai, kad mūsų vartotojai terminalo išlaikymui per metus sumoka 50 mln. eurų, o tai yra labai didelė suma. Mes turime skaičius, kiek vartotojai sumoka išlaikydami terminalą, tai ką siūlo dabar, tai nėra jokių skaičių ir skaičiavimų. Nežinome, kiek iš tų 50 mln. eurų liks mums", - argumentavo V.Stasiūnas.

"Verslo žinios" penktadienį pranešė, kad Energetikos ministerija siūlo beveik 70 mln. eurų per metus siekiantį SGD terminalo išlaikymą padalinti gamtinių dujų vartotojams priklausomai nuo turimo pajėgumo. Pasak energetikos ministro Roko Masiulio, bendra terminalo išlaikymo našta vartotojams turėtų sumažėti.

V. Jankauskas: mokstis teisingas

Energetikos ministerijos siūlymas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo mokestį paskirstyti remiantis gamtinių dujų vartotojų turimais pajėgumais, yra teisingas, sako energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas. Pasak jo, priėmus naują tvarką, nuolat dujas vartojančiai Jonavos trąšų gamintojai SGD terminalo išlaikymo mokestis būtų mažesnis

"Pati idėja, be abejo, yra teisinga. Ne kartą esu sakęs, kad taip reikėtų, nes juk mums svarbu vamzdžių pralaidumas, jų galia, o ne kiek kilovatvalandžių ar kubinių metrų sunaudojama. (...) Šis siūlymas visų pirma yra teisingas ekonomiškai ir kainodaros prasme, nes dabar remiamės kažkokiu mistiniu suvartojimu. (...) Antras dalykas, bus teisingesnis perskirstymas - tie, kurie nuolat išnaudoja (dujų sistemą - BNS), jie mokės mažiau, tie, kurie labai trumpam prisijungia, deja, jiems pabrangs", - BNS sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos direktoriaus pavaduotojas V.Jankauskas.

Anot jo, "Achema", kuri dujas vartoja visus metus, pagal naująją tvarką už SGD terminalo išlaikymą turėtų mokėti mažiau.

"Jei skaičiuoti pagal galios dedamąją, tada tiems kainuotų mažiau, kurie nuolatos vartoja. Čia pirmiausiai atsilieptų "Achemai", nes ji yra nuolatinis dujų vartotojas", - teigė V.Jankauskas.

"Verslo žinios" penktadienį pranešė, kad Energetikos ministerija siūlo beveik 70 mln. eurų per metus siekiantį SGD terminalo išlaikymą padalinti gamtinių dujų vartotojams priklausomai nuo turimo pajėgumo. Pasak energetikos ministro Roko Masiulio, bendra terminalo išlaikymo našta vartotojams turėtų sumažėti.

"Achema" šiuo metu teismuose ginčijasi sudujų perdavimo bendrove "Amber Grid" ir Kainų komisija dėl 2013 metais galiojusio SGD terminalo priedo bei nuo praėjusių metų gruodžio jį pakeitusio SGD terminalo saugumo dedamosios mokesčio.

Trąšų gamintoja bendrovei "Amber Grid" gegužės pabaigoje buvo skolinga 32,3 mln. eurų (su PVM), iš kurių 14,2 mln. eurų - 2013 metais rinktas SGDterminalo statybai skirtas mokestis, o 18,1 mln. eurų - nuo 2014 metų gruodžio renkama saugumo dedamoji.

Birželio viduryje "Achema" pervedė pirmąją SGD saugumo dedamosios mokesčio dalį - 1,6 mln. eurų.

"Achema" pernai importavo apie 1,26 mlrd. kubų dujų - gamykla turi ilgalaikę sutartį su "Gazprom", kuri baigiasi šių metų pabaigoje. Lietuvos Vyriausybei pernai gavus apie 20 proc. kainos nuolaidą, "Achema" iki šiol jos negavo, tačiau už dujas nemoka visos kainos.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Jo, tikrai "atpigs"

Šlovė toms įmonėms, kurios prisistatė biokuro katilų ir vasarą nenaudoja gamtinių dujų - jiems šildymą teks pabranginti, mat prie biokuro kainos dar pridėsim "galios mokestį" už nenaudojamas dujas :)

o

o kodėl dėl kažkokios ten achemos turi nukentėti(mokėti daugiau) eiliniai dujų vartotojai? Kiek sunaudojai už tiek ir mokėk, kokios čia dar lengvatos įmonėms

priverstas

pirkti malkas....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS