Siūlymus dėl didesnio finansavimo BFK atidavė vertinti Vyriausybei | Diena.lt

SIŪLYMUS DĖL DIDESNIO FINANSAVIMO BFK ATIDAVĖ VERTINTI VYRIAUSYBEI

Parlamentarams ir Seimo komitetams kitų metų biudžete iš viso paprašius įvairioms reikmėms papildomai skirti 1,3 mlrd. eurų, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) siūlymus įvertino ir valdančiųjų balsais nusprendė perduoti svarstyti Vyriausybei. Pats komitetas nepritarė nė vienam siūlymui. 

„Mūsų siūlymas yra, kad Vyriausybė įsiklausytų ir apsvarstytų. (...) Drąsos mes turime, tik pinigų nelabai“, – teigė komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad Vyriausybė į visus siūlymus įsigilins: „Vyriausybė įvertins viską, kas yra pasakyta, kas svarbiau, negu pasiūlė Vyriausybė. Manau, į tam tikrus aspektus galima atsižvelgti.“  

Vyriausybė spręs, ar papildomai numatyti iki 15 mln. eurų Seimo kanceliarijai, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo, Policijos, Migracijos, Aplinkos apsaugos departamentams, Nacionalinei teismų administracijai, psichologų viešajame sektoriuje darbo užmokesčio didinimui, Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui, savivaldybėse ir seniūnijose dirbančių žemės ūkio specialistų darbo užmokesčiui, Medijų rėmimo fondui.

Neformaliam vaikų švietimui siūloma numatyti 25 mln. eurų vietoje dabar siūlomų 17 mln. eurų, 32 mln. eurų dotacijas – savivaldybių biudžetams visuomenės sveikatos priežiūros funkcijoms. Pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms – 27 mln. eurų. Žvyrkelių asfaltavimui ieškoma 40 mln. eurų, magistralinio kelio Utena-Vilnius remontui – 37 mln. eurų.

Mūsų siūlymas yra, kad Vyriausybė įsiklausytų ir apsvarstytų. (...) Drąsos mes turime, tik pinigų nelabai.

 

Taip pat bus įvertinti opozicijos siūlymai: nuo 2,52 proc. iki 3 proc. BVP didinti karinės infrastruktūros projektų finansavimą, po 245 mln. eurų skirti mokytojų ir dėstytojų atlyginimams bei mokslinių tyrimų ir eksperimentinei plėtrai, 150,8 mln. eurų – turizmo infrastruktūros plėtrai ir konkurencingumui, 35 mln. eurų – Jonavos pietrytinio aplinkkelio ir jungiamųjų kelių tiesimo bei sankryžų įrengimo darbams, 30 mln. eurų – Vilniaus miesto savivaldybei ugdymo įstaigų plėtrai. Dar 20,2 mln. eurų prašoma Raseinių rajono švietimo, edukacijos, sporto ir užimtumo reikmėms.  

Be to, 217 mln. eurų kelių priežiūrai papildomai numatyti siūlo du parlamentiniai komitetai, BFK siūlo Vyriausybei įvertinti, ar tam skirti 80 proc. degalų akcizo, ar papildomas įplaukas iš didesnių degalų akcizų ir kelių naudotojų mokesčio. Bus sprendžiama, ar kelių priežiūrai nukreipti maždaug 30 mln. eurų, gautų iš motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio.  

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė komiteto narius įspėjo, kad Seimui pakeitus savivaldybių tarybos narių darbo apmokestinimo tvarką, savivaldybėms savo politikams išmokėti atlyginimus trūksta 25 mln. eurų. Dar 6 mln. eurų savivaldai reikia įsigyti geltonųjų automobilių. 

Biudžeto ir finansų komitetas projektą svarsto paskutinis – įvertina visų kitų komitetų ir Seimo narių siūlymus. Tada dokumentą svarsto Seimas.   

Lapkričio 14-ąją numatytas pirmasis biudžeto projekto svarstymas, lapkričio 23-ąją – antrasis, o jį priimti numatoma gruodžio 5-ąją.   

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ai

nieko tokio, tuoj pasiskolinsim ir pastatysim kilometro aukcio obeliska oziui! europa mums pavydes!!!! o dirbantys lietuviai tegul tik skolas grazina... po manes - kad ir tvanas!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS