Socialdemokratai nepalaikys kitų metų biudžeto, jei nedidės viešojo sektoriaus algos | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATAI NEPALAIKYS KITŲ METŲ BIUDŽETO, JEI NEDIDĖS VIEŠOJO SEKTORIAUS ALGOS

Kaip kitąmet bus didinami viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai, lems, ar socialdemokratai balsuos už kitų metų valstybės biudžetą, sako partijos pirmininkas Gintautas Paluckas

„Darbo užmokesčio kėlimas yra esminis dalykas“, – trečiadienį po Lietuvos socialdemokratų partijos prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė jis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas ir buvęs socialdemokratas Andrius Palionis yra pateikę Seimui siūlymą bazinį dydį, pagal kurį skaičiuojami valstybės tarnautojų, politikų, biudžetininkų atlyginimai, didinti iki 142 eurų.

Dabar šis dydis siekia 130,5 euro.

Vyriausybė siūlo minėtą didį kelti iki 132 eurų.

G. Palucko teigimu, didinti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus būtina, nes to nedaryta devynerius metus, tuo metu kainos kilo smarkiai. Jo teigimu, to nepadaryti arba pakelti dydį 1,5 euro būtų „žiauriai nesąžininga tų žmonių atžvilgiu“.

„Statistiškai kitiems darbo užmokestis auga, vieniems – daugiau, kitiems – mažiau, bet kažkiek kompensuoja tą infliaciją. Jiems devyneri metai kaip įšaldė“, – sakė jis.

Socialdemokratų lyderis taip pat teigė, kad partijos atstovai siūlys ne tik įvesti 30 eurų vadinamuosius vaiko pinigus, bet ir palikti neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) lengvatą vaikus auginantiems tėvams.

Vyriausybė siūlo nuo 310 iki 380 eurų padidinti NPD, bet atsisakyti papildomo NPD už vaikus.

„Tie 30 eurų, kurie skiriami kaip vaiko pinigai, jie nekompensuoja tų praradimų dėl netektų mokesčio lengvatų. Jeigu sakome, kad rūpinamės viduriniąja klase, reikia tai parodyti“, – trečiadienį teigė G. Paluckas.

Lietuvos socialdemokratų partijos prezidiumas taip pat svarstė savo frakcijos įsteigimą Seime, Juozo Oleko išrinkimą jos seniūnu.

Pasak G. Palucko, kol kas bus minimalus frakcijos narių skaičius – septyni. Pagal Seimo statutą, tai mažiausias parlamentarų skaičius frakcijai įkurti.

Be to, aptarta, kas galėtų užimti dvi frakcijai tenkančias Seimo komitetų vicepirmininkų vietas.

„Du komitetų pirmininkų pavaduotojai priklauso. Rasa Budbergytė šiuo metu eina pareigas Europos reikalų komitete, tai galėtų ir pratęsti. Ir Algirdo Syso kompetencija, žinios, matyt, Socialinių reikalų komitete pravers“, – sakė G. Paluckas.

Po Socialdemokratų partijos tarybos sprendimo palikti koaliciją su „valstiečiais“ skilo Seimo socialdemokratai. Didžioji jų dalis – dešimt – liko valdžioje, šeši nutarė pasitraukti į opoziciją.

Kad galėtų įsteigti frakciją, socialdemokratai įkalbino prie jų prisidėti Liberalų sąjūdžio frakcijoje buvusią Seimo narę Dovilę Šakalienę.

Tačiau G. Paluckas teigė, kad kalbamasi dar su keliais parlamentarais, jog šie prisidėti prie frakcijos Seime.

 

GALERIJA

  • Algirdas Sysas
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vanda

Tai šaunuoliai konsevatoriai, kad sumažino, kas trukdo eit iš viešojo sektoriaus ir bandyt kurt kažką paties ir pamatyti, kaip yra sunku dirbti ir mokėtio mokesčius, kad biudžetininkai gautų algas už pasisėdėjimą ir taip toliau, aišku ne visi...

Jonė

Tai kas trukdė socialdemokratams būnant valdžioje kelti viešojo sektoriaus algas?

kk

Tai atsinaujine socdemai tesia senas tradicijas. Papirks biudzetininkus, pensininkus, uzims gelezinkeli, pasta, telegrafa ir tiltus ko pasekoje laimes rinkimus , o tada tai jau sekmingai pavaldys Lietuva. Mums jau nei juokinga nei liudna, tiesiog laukiame kuo visa tai pasibaigs Lietuvai Be ironijos i visa rai ziureti nebeimanoma.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS