Stop Loss pavedimai, prekiaujant finansų rinkose | Diena.lt

STOP LOSS PAVEDIMAI, PREKIAUJANT FINANSŲ RINKOSE

  • 0

Jeigu esate pradedantysis finansų rinkų prekiautojas, tikriausiai, domitės, kas yra Stop Loss įsakymas. Na, tai yra prekybos pavedimas arba įsakymas, būtinas tinkamam pinigų valdymui.

Stop Loss įsakymo principas yra nuostolių ribojimas. Faktiškai, pateikiant Stop Loss pavedimą, yra nustatomi maksimalūs nuostoliai, kuriuos investuotojas leidžia sau prisiimti konkrečioje pozicijoje arba sudaromame sandoryje (tai gali būti tiek pardavimo, tiek pirkimo sandoris).

Prekiaujant finansų rinkose, Stop Loss įsakymai apriboja emocijas, lydinčias sprendimų priėmimo ir prekybos procesą. Tai ypač naudinga tais atvejais, kai dėl įvairių priežasčių atvirų pozicijų negalite nuolat stebėti ir kontroliuoti.

Stop Loss įsakymų rūšys

Iš tiesų, Stop Loss įsakymai gali būti įvairūs, jie klasifikuojami pagal kelis kriterijus.

Taigi, priklausomai nuo brokerio požiūrio ir jo taikomų įsakymų, mes išskiriame:

• Garantuotas Stop Loss
• Negarantuotas Stop Loss

Priklausomai nuo to, kaip vykdomas nurodymas sustabdyti nuostolius:

• Normalus Stop Loss
• Slenkantis Stop Loss

Atsižvelgiant į Stop Loss įsakymo mokėjimo prievolę:

• Mokamas Stop Loss
• Nemokamas Stop Loss

Atsižvelgiant į tai, ar yra nustatomas mažiausias atstumas tarp valiutų kurso (kainos) ir Stop Loss įsakymo lygio:

• Stop Loss su taikomu minimaliu atstumu
• Stop Loss be taikomo minimalaus atstumo

Stop Loss įsakymo pateikimas

Savaime suprantama, kad bet kuris investuotojas, prekiaudamas ir užbaigdamas sandorį, nori uždirbti pelno. Tačiau prekiautojams labai svarbu suprasti, kad prekyba rinkoje yra rizikinga veikla, todėl jie privalo apsaugoti savo atviras pozicijas.

• Kokius didžiausius nuostolius galėčiau prisiimti su šiuo įsakymu?
• Kokios yra įprastos priemonės, kuria prekiauju rinkoje, kintamumo ribos?
• Koks Stop Loss įsakymo tipas labiausiai tinka mano prekybos strategijai?
• Kokia mano prekybos strategija?

Iš pirmo žvilgsnio šie klausimai gali atrodyti nereikšmingi, tačiau pradedantieji prekiautojai jų dažnai iš viso nepaiso, vertindami finansų rinką kaip azartinį žaidimą, o tai neišvengiamai sąlygoja nuostolius.

Kai kurie prekiautojai Stop Loss pavedimus pateikia priklausomai nuo jų turimo kapitalo (tam tikrą turimų lėšų dalį procentais), o kiti tai daro naudodami specialius techninius indikatorius (pavyzdžiui, ATR indikatorių).

Stop Loss įsakymo naudojimo privalumai

Pagrindinis Stop Loss įsakymo taikymo privalumas yra tas, kad jo pateikimas nieko nekainuoja. Brokeris komisinį mokestį išskaičiuoja (jeigu toks mokestis taikomas) tik tada, kai pasiekiama Stop Loss nustatyta kaina ir pozicija uždaroma. Todėl Stop Loss pavedimus galime paprasčiausiai laikyti tiesiog rinkoje taikomu draudimu.

Antrasis pranašumas yra tas, kad Stop Loss įsakymai leidžia priimti sprendimus nesukeliant papildomų emocijų, kurios taip būdingos rinkų prekyboje.

Tuo pačiu metu, naudojantis Stop Loss įsakymais, prekiautojams nebereikia nuolat stebėti savo pozicijų.

Ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – tokio tipo pavedimai prekiautojams padeda įgyvendinti veiksmingas pinigų valdymo strategijas ir tuo pat metu juos naudoti yra labai paprasta.

Stop Loss įsakymų svarba prekyboje – išvada

Kaip buvo siekiama pabrėžti šiame straipsnyje, norint tinkamai valdyti pinigus, būtina naudoti Stop Loss įsakymus rinkų prekyboje. Tačiau šie įsakymai taip pat negali garantuoti pelno, nes tai priklauso nuo sumanumo, prekiautojams priimant sprendimus dėl investavimo.

Tačiau finansų rinkoje Stop Loss pavedimai arba įsakymai yra būtini investuotojams, kurie prekiauja pagal tinkamus pinigų valdymo principus.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS