Sulčių spaudyklose – apgultis: sodininkai obuolius veža tonomis | Diena.lt

SULČIŲ SPAUDYKLOSE – APGULTIS: SODININKAI OBUOLIUS VEŽA TONOMIS

Sodininkai džiūgauja dėl neįtikėtino vaisių derliaus – sulčių spaudyklose jau antrą savaitę rikiuojasi sodininkų automobiliai, pilni obuolių, kriaušių ir vynuogių. Tačiau spaudyklos šiemet 20 centų pakėlė savo paslaugų kainas, nors patys obuoliai šiemet itin pigūs – prašoma nuo 4 iki 7 centų už kilogramą.

Paslaugos pabrango

"Šiemet gausiai užderėjo ne tik slyvos ar obelys, bet ir kriaušės. Bet jos labai saldžios, tad vien kriaušių sultys gali neišsilaikyti per žiemą. Patartina jas maišyti su kitomis sultimis, pavyzdžiui, obuolių. Turime išspaudę aronijų, serbentų sulčių, žmonės taip pat atveža savų uogų", – pasakojo Dituvoje įsikūrusios spaudyklos vadovas Vilmantas Vaičekauskas.

Per dieną šioje spaudykloje išspaudžiama apie toną sulčių.

"Pagaminame apie 200 pakelių. Šiemet skaidrių, trijų litrų talpos pakuočių kaina siekia 2 eurus, penkių litrų – 2,5 euro, pastatomos trijų litrų pakuotės kaina – 2,20 euro, 5 litrų – 2,8 euro", – vardijo verslininkas.

Ieško darbininkų

Sulčių spaudėjai tikino, kad paslaugų kainas teko branginti dėl darbo jėgos trūkumo. Esą per dieną atlygis sezoniniams darbininkams išaugo dėl išvykstančiųjų į užsienį.

Darbų yra, tik norinčiųjų jų imtis nė su žiburiu nesurasi.

"Visi emigravo, o tie, kurie liko, tik skundžiasi, kad nėra darbo. Darbų yra, tik norinčiųjų jų imtis nė su žiburiu nesurasi. Ir atlyginimų prašo didelių", – pabrėžė V.Vaičekauskas.

Darbymetis spaudyklose tęsis rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Socialiniame tinkle vieni sodininkai skundėsi, kad pernai spaustos sultys neišsilaikė nė mėnesio. Esą sutrūkinėjo pakuotės, o pačios sultys sugedo.

"Lengviausia suversti kaltę gamintojui. O bėda ta, kad žmonės susirenka obuolius ir laiko maišuose tris dienas. Viskas dėl puvinio. Jei į sultis pateks juo užkrėstų obuolių, jokia technologija neišgelbės. Pernai dėl gausių kritulių puvo viskas. Mes stengiamės perrinkti obuolius, o pačios sultys pasterizuojamos iki 80 laipsnių. Vadinasi, turi būti išspausti idealūs obuoliai, be puvinio, kitaip sultys ilgai nestovės", – technologijų subtilybes paaiškino sulčių spaudėjai.

Obuolių – šimtus kilometrų

Anot sulčių spaudėjų, jei sulčių gamybos technologija būtų nepatikima, jie savo pačių sulčių negalėtų išsaugoti.

"Mes prekiaujame jau paruoštomis sultimis turguose, per šventes. Labai rizikuotumėme, jei produkcija neišsilaikytų per žiemą. Gaminame iš kokybiškų obuolių. Šiemet paprastų obuolių kaina siekia nuo 4 iki 7 centų už kilogramą, tačiau geros rūšies, desertinių veislių obuolių važiuojame į šiaurės Lietuvą. Obuolių parsivežame net iš Biržų rajono" – pasakojo specialistas.

Desertinių rūšių obuolių kainos siekia 10–15 centų už kilogramą.

Sulčių spaudėjai pataria obuolius skinti, nerinkti krituolių, kurie jau pažeisti puvinio.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

S. Kaunietei.

Kodėl obuoliai parduotuvėse po 1 eurą žino tik parduotuvių vadovai kurie perka juos po 10-15 ct o parduoda po 1 eurą.

Sultys- tuscias darbas

Isspaustos sultys, tai jau niekai, reikalinga valdyti su luobele bei minkstimu, taip kalbama daktaru, bei sveiko maisto zinovu. O kai gaila ismesti, tai spaudziamos sultys, bet , jeigu dar kaitinama, tai betikslis vargas,.geriau zalia arbata.

gikas

Kol zmones neiseis i gatves ir grieztai nepareikalaus baigti juos smaugti, tol tesis ta betvarke visose srityse.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS