Sumažinus PVM maisto produktai pigesni bus neilgai? | Diena.lt

SUMAŽINUS PVM MAISTO PRODUKTAI PIGESNI BUS NEILGAI?

Sumažinus PVM maisto produktams, kainos pirmą mėnesį tikrai krinta, bet po kelių mėnesių kyla rizika, kad jos vėl taps tokios, kokios buvo, LRT RADIJUI sako SEB banko vyriausiasis  analitikas Tadas Povilauskas. Be to, pabrėžia jis, situacija gali pasinaudoti ne tik prekybininkai – gamintojai, didmenininkai, logistai ir kiti gali imti didinti savo pelną teisindamiesi augančia gamybos, pervežimų savikaina.

– Kokių Lietuva turi svertų, kad pavyktų sumažinti maisto produktų kainas?

– Pritarčiau, kad, sumažinus PVM, trumpuoju laikotarpiu ir prekybininkai kainas panašiai sumažintų. Kiek esu matęs pavyzdžių Europoje, pirmą mėnesį kainos krinta apie 80 proc. nuo to, kiek turėtų iš tiesų kristi. Nedrįstu spėlioti, bet, sumažinus PVM, Lietuvoje pirmą mėnesį jos galėtų kristi 7–9 proc.

Rizika atsiranda po kelių mėnesių, nes maisto kainos yra kintančios, priklauso nuo pasaulinių tendencijų, darbo užmokesčio, ir paskui tampa labai sudėtinga sugaudyti, kas ir kiek keitėsi. Todėl kyla rizika, kad per šiek tiek ilgesnį laikotarpį kainos vėl grįš prie pradinio lygio.

Rizika atsiranda po kelių mėnesių, nes maisto kainos yra kintančios, priklauso nuo pasaulinių tendencijų, darbo užmokesčio, ir paskui tampa labai sudėtinga sugaudyti, kas ir kiek keitėsi.

Nereikia sakyti, kad pasinaudotų tik prekybininkai – tuo pasinaudoti gali ir gamintojai, didmenininkai, logistai ir kt. Žinodami, kad galutinė kaina vartotojui sumažėjo apie 10 proc., savo dalį jie gali didinti teisindamiesi augančia gamybos, pervežimų savikaina. Tą padaryti per ilgesnį laikotarpį tikrai nėra sudėtinga.

Taigi manau, kad trumpą laikotarpį kainos kristų, bet vėliau jos taptų tokios, kokios buvo iš pradžių.

– Kaip kaimyninėms šalims pavyksta taikyti mažesnį PVM?

– Yra įvairių pavyzdžių. Paskutinis – Latvijos pavyzdys, kur nuo praėjusių metų buvo sumažintas PVM vietos augintojų daržovėms ir vaisiams. Oficialių duomenų dar nėra, bet, kiek matome iš žiniasklaidos, yra nepasitenkinimo, kad kainos nesumažėjo tiek, kiek tikėtasi. 

Tarkim, žmonės mato, kad, nors PVM sumažintas, kainos vis tiek auga. Bet apskritai jos auga todėl, kad buvo prastas derlius obuolių ar kitų vaisių. Taigi paskui labai sudėtinga įvertinti galutinį pokytį.

– Kaip PVM sumažinimas paveiktų biudžetą?

– Manau, kad mažesnis PVM maisto produktams yra normali idėja ir sprendimai gali būti priimami. Bet akcentuočiau, kad, nors iš mažesnių PVM tarifų laimi visi, kyla klausimas, kaip padengti biudžeto nuostolius.

Reikia suprasti, kad PVM sumažinimas iki 9 proc. biudžeto pajamas gali sumažinti keliais šimtais milijonų eurų. Tada klausimas – o kaip juos padengti? Juk mokytojams, medikams ir kitiems darbuotojams, prašantiems didesnių atlyginimų, nepasakysi, kad makaronai bus pigesni 10 proc. Taigi, jei nėra pasiūloma alternatyvių šaltinių, kaip padengti dingstančias pajamas, toks siūlymas tampa bevertis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Rita

Visada kas pabrangsta ,keičiu į pigesnį produktą.Nematau problemos.Mes sugedusius produktus.Nemanau kad verslininkai taps turtingesni.

Pilietis

Nereikia pergyventi dėl kainų ,galės mesti į šiukšlynus,nes žmonės tiesiog nepirks,jau neperka seniai kas brangu,kas brangu ,tai nereiškia, kad sveika.Išmoko jau lietuviai mažiau valgyti ,tapo sveikesni.

Šiaip

Kad taip nenutiktu rėikėtu arba institucijos kuri prekybininkų apetitą kontroliuotu arba ne prabangos prekėms nustatyti kainų lubas ir tiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS