Susisiekimo ministerija kurs korupcijos prevencijos sistemą | Diena.lt

SUSISIEKIMO MINISTERIJA KURS KORUPCIJOS PREVENCIJOS SISTEMĄ

Susisiekimo ministerija, kursianti korupcijos prevencijos sistemą, į diskusiją sukvietusi įmonių ir įstaigų vadovus, prevencijos specialistus, nustatė rizikingiausias sritis bei sutarė dėl prioritetinių tikslų korupcijos prevencijos srityje.

Šiais ir ateinančiais metais daugelis susisiekimo sektoriaus įmonių ir įstaigų numato toliau skirti didelį dėmesį darbuotojų antikorupciniam švietimui ir mokymui, teisinio reguliavimo gerinimui, viešųjų pirkimų priežiūrai ir skaidrinimui, viešųjų ir privačių interesų derinimui. Toliau bus siekiama nustatyti ir ištirti sritis, kuriose gali būti korupcijos pasireiškimo rizika. Dvi valstybės įmonės - Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir „Oro navigacija“ - ketina įsidiegti antikorupcinės vadybos sistemą.

„Būtinas sisteminis visuomenės požiūrio keitimas ir nepakantumo šiam reiškiniui skatinimas. Kova už skaidrumą šiandien yra kova už valstybę. Skaidri veikla - Susisiekimo ministerijos prioritetas ir bendras mūsų visų tikslas. Siekiame skaidresnio, efektyvesnio, valstybės ir visuomenės labui dirbančio susisiekimo sektoriaus“, - kalbėjo susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Pasak susisiekimo ministro, bendromis pastangomis jau nemažai nuveikta, o atlikti darbai ir sukaupta patirtis bus geras pagrindas tolesnei veiklai.

Susitikime pažymėta, kad praėjusiais metais susisiekimo sektorius padarė ypatingą pažangą antikorupcijos srityje. Daugelis Susisiekimo ministerijos reguliavimo srities įstaigų, įmonių parengė kovos su korupcija programas, numatė konkrečias jų įgyvendinimo priemones, rūpinosi antikorupciniu darbuotojų švietimu ir nulinės tolerancijos korupcijai ugdymu. Įmonės ir įstaigos sukūrė įvairius pranešimų kanalus, kuriais darbuotojai ir visuomenė yra skatinami pranešti apie pastebėtus korupcijos atvejus.

Susisiekimo ministerijos iniciatyva nuo 2017 m. spalio mėn. visose ministerijai pavaldžiose įmonėse ir įstaigose dirba specialistai, atsakingi už korupcijos prevenciją ir veiklos skaidrumo didinimą. Susisiekimo ministerija pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba. Buvo atliekami teisinio reglamentavimo ir veiklos tyrimai, jų metu išaiškintas ir paviešintas ne vienas piktnaudžiavimo atvejis, rimti pažeidimai perduoti toliau tirti teisėsaugai.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas pasidžiaugė, kad Susisiekimo ministerija, siekdama nustatyti prioritetinius tikslus bei pamatuoti pažangą antikorupcijos srityje, surengė šią diskusiją.

Diskusijoje buvo įvardintos dažniausiai kylančios korupcijos rizikos: neskaidrūs viešieji pirkimai, netinkama sutarčių vykdymo priežiūra, darbų kokybės kontrolė, neracionalus turto valdymas, viešųjų ir privačių interesų supainiojimas, leidimų, nuolaidų, lengvatų ir kitokių paslaugų suteikimas pažįstamiems pažeidžiant nustatytą tvarką. Nuo šiol įstaigos ir įmonės sieks kuo anksčiau nustatyti rizikingas sritis ir užkirsti kelią galimiems pažeidimams, nuo vadinamojo „gaisrų gesinimo“ pereiti prie nuolatinio analitinio, pagal rizikos kriterijus apibrėžto darbo.

Susisiekimo sektoriaus įmonių ir įstaigų vadovai bei korupcijos prevencijos specialistai sutarė dėl prioritetinių tikslų korupcijos srityje: sukurti prevencijos sistemą ir valdyti rizikas viešuosiuose pirkimuose, bus siekiama tinkamo viešų ir privačių interesų deklaravimo, konfliktų prevencijos ir veikiančios personalo patikimumo vertinimo sistemos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

rado

kas kuria:DDD)).ROKAS MASIULIS!Tuo visas pasakyta.Didysis valstybinio turto ,tvarkytojas' ir vienas iš pagrindinių ,amžiaus aferos'-Independės, veikėjas.Na žinoma, kai pats sukursi tokį ,organą', tai paskui jis bus beveik tavo nuosavas.Kaip nuosavos yra pvz.Fortum ir kitų teršėjų oro, vandens ir dirvožemio agentūros-tyrėjos nes tiriamieji moka joms algas..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS