TVF siūlo racionaliau naudoti viešuosius finansus | Diena.lt

TVF SIŪLO RACIONALIAU NAUDOTI VIEŠUOSIUS FINANSUS

  • 1

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) siūlo Lietuvai racionaliau naudoti viešuosius finansus švietimui, sveikatos apsaugai bei kitoms sritims ir giria šalį už finansinę drausmę.

Finansų ministerijos pranešime nurodoma, kad naujausioje TVF Lietuvos vertinimo ataskaitoje teigiama, jog Lietuvos viešųjų išlaidų struktūroje beveik visos sritys finansuojamos žemiau Europos Sąjungos vidurkio, o švietimo finansavimas jį viršija, nors pagal tarptautinį ugdymo vertinimą Lietuvos mokinių gebėjimų rezultatai nuo ES vidurkio atsilieka.

„Todėl TVF rekomenduoja toliau konsoliduoti mokyklų infrastruktūrą, didinti švietimo ir mokslo įstaigų konkurenciją ir pasirinkimą, mažinti valstybės finansuojamų studijų krypčių ir rinkos poreikių neatitikimus, imtis kitų švietimo išlaidų efektyvumą didinančių priemonių“, - teigiama pranešime.

Išvadose nurodoma, kad išlaidos sveikatos apsaugai atitinka ES vidurkį, bet kokybiniai sveikatos apsaugos rezultatai yra vieni prasčiausių Bendrijoje. Todėl siūloma stiprinti pirminę sveikatos priežiūrą, ligų prevenciją.

TVF taip pat siūlo plačiau taikyti paramos gavėjų materialinės padėties vertinimą, kai sprendžiama, ar skirti socialines išmokas. Taip pat fondas siūlo didinti aktyvios darbo rinkos priemonių naudojimą, o Lietuvoje rengiamą Darbo kodekso reformą vadina galimybe modernizuoti darbo santykius.

Fondas taip pat skelbia, kad Lietuvos ekonomikos augimas per pastaruosius penkis metus buvo įspūdingas, realaus BVP lygis pranoko iki tol buvusį aukščiausią tašką, o euro įvedimas vyko sklandžiai.

„ Tvarus augimas išorės iššūkių akivaizdoje kalba apie stiprius Lietuvos ekonomikos pagrindus ir yra geras ženklas ateičiai, tačiau išorės aplinkos rizika išlieka“, - teigiama TVF vertinimo ataskaitoje.

Lietuvos konsultacijos pagal TVF steigimo sutartį vyksta kasmet. Pastarąjį kartą TVF Europos departamento misija lankėsi kovo 19-31 dienomis.

Lietuva TVF narė yra nuo 1992 metų, šiai tarptautinei finansų institucijai priklauso 188 šalys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ajajai

"TVF siūlo Lietuvai racionaliau naudoti viešuosius finansus švietimui, sveikatos apsaugai..."??? Vat kai pasiūlys racionaliau naudoti valdymo išlaidoms beigi reprezentacijai ištaškomus milijonus, tada gal ir pritiks paklausyti RVF siūlymų. O kol kas tie gudruoliai siūlo taupyti ten, kur ir taip trūksta, užuot pasiūlę taupyti tose srityse, kuriose mokesčių mokėtojų sunešti pinigėliai išpustomi it smiltelės vėjyje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS