Ūkininkus pasieks kompensacijos už nuostolius, patirtus dėl liūčių | Diena.lt

ŪKININKUS PASIEKS KOMPENSACIJOS UŽ NUOSTOLIUS, PATIRTUS DĖL LIŪČIŲ

Nuo liūčių praėjusiais metais nukentėjusiems žemdirbiams penktadienį iš viso bus išmokėta 6,8 mln. eurų siekianti kompensacijų suma, Eltai patvirtino Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA).

Anot NMA atstovės Aistės Kanevičienės, iš viso kompensacijas penktadienį gaus beveik 3 tūkst. žemdirbių.

„Pats mokėjimas yra paleistas, tad turėtų viskas sklandžiai būti”, - Eltai sakė A. Kanevičienė.

Kiek anksčiau ji Eltai sakė, kad kompensacijas NMA išmokės penktadienį, po pietų.

„Mokėjimas vyks penktadienį, po pietų. Kas turi tame pačiame banke sąskaitas, (kompensacijos - ELTA) atkeliaus anksčiau, kas kitame - vėliau“, - Eltai sakė NMA atstovė spaudai A. Kanevičienė.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teigimu, šalies žemdirbius, kurie dėl ilgalaikių liūčių pernai patyrė nuostolių, penktadienį turėtų pasiekti 75 proc. ES paramos lėšų. Žadama, kad likusi kompensacijų dalis bus išmokėta iki rugpjūčio 17 dienos.

Europos Komisija 2017 metais nuo liūčių ir potvynių nukentėjusiems šalies ūkininkams skyrė 9 mln. 120 tūkst. eurų kompensaciją už žuvusius ar negalėtus pasėti žieminius pasėlius. Siekiantys paramos pareiškėjai teikė prašymus ir įbraižė plotus deklaruodami pasėlius, o Nacionalinė mokėjimo agentūra atliko patikras ir konstatavo, kad bendras paramai tinkamas plotas sudaro 108 308 hektarų.

Paramą, kaip skelbia ŽŪM, gaus 3309 pareiškėjai. Daugiausiai jų yra iš Jurbarko, Raseinių, Pasvalio, Anykščių, Rokiškio rajonų.

ŽŪM nustatė kompensacinių išmokų dydžius: pareiškėjams, 2017 metais pasėjusiems žieminius pasėlius, kurie žuvo dėl kritulių - 103,87 euro/ha, o pareiškėjams, 2017 metais dėl iškritusių kritulių negalėjusiems pasėti žieminių pasėlių - 72,71 euro/ha.

Lietuva planuoja skirti papildomą nacionalinę paramą (apie 9 mln. eurų) ir 2017 metais dėl liūčių

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS