V. Pranckietis: nelieka galimybių pirkti elektrą iš Baltarusijos | Diena.lt

V. PRANCKIETIS: NELIEKA GALIMYBIŲ PIRKTI ELEKTRĄ IŠ BALTARUSIJOS

  • 2

Lietuva neturės nei techninių, nei politinių galimybių pirkti elektrą iš Baltarusijos, net jeigu Minskas ir sutiktų su Lietuvos premjero siūlymu pertvarkyti Astravo atominę elektrinę (AE) į dujinę jėgainę, mano Seimo pirmininkas. Viktoras Pranckietis išsamiau nekomentavo premjero pasiūlymo Baltarusijai.

„Sinchronizuojamės su Europos kontinentiniais tinklais ir visos linijos yra tokios stadijos, kad bus atjungtos. Ir mūsų įstatymas skelbia, kad mes nepirksime elektros iš nesaugių atominių elektrinių (...) Siekiama sinchronizacijos su Vakarais, atsijungimo nuo BRELL, nuo to žiedo, ir kad daugiau niekada nebūtume priklausomi nuo kažkokių politinių įtakų iš Rytų“, – Žinių radijui trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Perklausus, ar, jo nuomone, bet koks elektros pirkimas iš Baltarusijos – ar iš atominių, ar iš kitokių jėgainių – nėra įmanomas, V. Pranckietis teigė, kad tam nelieka galimybių.

„Pakartosiu dar kartą: techninės galimybės bus uždarytos, o politinis sprendimas yra nepirkti“, – sakė jis.

Jis kartu pažymėjo, kad Lietuvos pasiūlymas Baltarusijai „yra Vyriausybės klausimas, jis yra labai naujas. Turbūt, kad reikėtų jį aptarti“.

S. Skvernelis Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui neseniai oficialiai pasiūlė Astrave statyti ne atominę, o dujų jėgainę, ir joje naudoti per Klaipėdą tiekiamas dujas. Jis teigė iniciatyvos ėmęsis, nes per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos politikai ir pareigūnai nepadarė nieko, kad sustabdytų elektrinės projektą.

Premjero kritikai teigia, kad planas yra nerealus nei techniškai, nei politiškai, ir sieja jį su S. Skvernelio dalyvavimu prezidento rinkimuose.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip siekta apriboti  elektros importą iš Baltarusijos. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

Lietuva laikosi pozicijos, kad Baltarusijoje, netoli Astravo, jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Lietuva, Latvija, Estija planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Trys šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jonas

Durniu laivas,,,,,,,yra visa energetikos ministerija ,,su ministeriu,,seime energetiku komitetai ,,pakomiteciai,,skyrius prazidenturoj tuo paciu klausimu,,yra ministras pirmininkas,,,,ir dar tuo klausimu kalba seimo pirmininkas,,,,,,tai kas ka dirba lt?ar nedirba niekas?o tik trukdo vieni kitiem

Kolūkio Ūkis

Visi klausimai iki šiol būdavo sprendžiami paprastai - susimoka Lietuvos piliečiai. Ir dabar "spręs" lygiai taip pat.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS