V. Šapoka neatskleidžia būsimo lengvatinio PVM tarifo šildymui | Diena.lt

V. ŠAPOKA NEATSKLEIDŽIA BŪSIMO LENGVATINIO PVM TARIFO ŠILDYMUI

  • 2

„Valstiečiams“ ir konservatoriams sutarus grąžinti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui, finansų ministras Vilius Šapoka kol kas neatskleidžia, koks bus jo dydis.

„Taip, yra toks svarstymas“ - ketvirtadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariams pareiškė ministras, konservatoriaus Mykolo Majausko paklaustas apie naują PVM tarifą šildymui.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranskietis yra sakęs, kad šis tarifas nuo rudens turėtų būti 15 proc.

„Visos alternatyvos šiuo metu svarstomos. Šiandien nenorėčiau komentuoti, kol Vyriausybėje nesam apsitarę, nes tai paliečia eilę sričių (kam tarifas būtų taikomas - BNS)“, - teigė jis.

Pasak finansų ministro, norėdama vėl nustatyti lengvatinį PVM tarifą šildymui, Lietuva turi tai suderinti su Europos Komisija (EK).

„Su EK yra reikalavimas prieš darant poveikį rinkai su lengvatiniais tarifais, atsiklaust jos nuomonės. Kalbant apie šildymo lengvatą, jos galiojimas yra pasibaigęs. Ir jeigu mes norime įvesti ją naujai, turime pareigą kreiptis į EK ir atsiklausti jos nuomonės“, - sakė V.Šapoka.

V.Šapoka vėliau žurnalistams sakė, kad su EK dėl lengvatinio PVM tarifo vyksta neoficialios konsultacijos: „Su EK mes konsultacijas turime. Šiuo metu vyksta tiesiog neoficialios konsultacijos“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka sako, kad nustačius naują PVM tarifą šildymui, reikės persvarstyti išlaidų už šildymą kompensavimo gyventojams tvarką.

Dabar Lietuvoje galioja du lengvatiniai tarifai - 5 proc. ir 9 proc. ES šalyse narėse turi būti du lengvatiniai tarifai, o konkretų jų dydį šalis pasirenka pati.

Neoficialiomis BNS žiniomis, bus siūloma palikti 5 proc. ir 15 proc. PVM tarifus, 9 proc. tarifą knygoms bei keleivių vežimui sumažinant iki 5 proc., o viešbučiams ir šildymui - taikant 15 proc. Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc., viešbučiams - 9 proc. PVM tarifas.

5 proc. tarifas liktų ir kompensuojamiems ir itin brangiems nekompensuojamiesiems vaistams.

GALERIJA

  •  Vilius Šapoka
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aha

Jūs pirmiau prieškrizinį PVM tarifą grąžinkit, o jau paskui nuo jo lengvatas skaičiuokit. Tuometinė valdžia dievagojosi, kad PVM tarifą būtina didinti tik dėl krizės, o krizė tai lyg ir baigėsi jau?

Vilius

Kaip buvo 9% PVM lengvata šildymui ir tegu būna, jug konservatoriai ir siūlė gražinti tą pati PVM šildymui, o ne 15%, tegu net nebando 15% padaryt, tai tas pats kas nieko, ne dėl tokių procentų buvo tartasi su konservatoriais, bet brudai dabar ką nori tą daro, nes pritarta miškų urėdijom. Apgavo rūpužės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS