Vairuotojai kai kuriose degalinėse jau gali pastebėti naują degalų žymėjimą | Diena.lt

VAIRUOTOJAI KAI KURIOSE DEGALINĖSE JAU GALI PASTEBĖTI NAUJĄ DEGALŲ ŽYMĖJIMĄ

  • 2

Nuo lapkričio 1 dienos Lietuvoje keisis degalų žymėjimas. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas dar birželio mėnesį patvirtino Prekybos naftos produktais taisyklių pakeitimus, kuriais nustatyta nauja degalų ženklinimo degalinėse tvarka.

Portalas delfi.lt praneša, kad nors iki naujojo įststymo įsigaliojimo liko dar trys savaitės, tačiau kai kurios degalinės jau ėmėsi pokyčių ir vairuotojai gali pastebėti naują degalų žymėjimą.

Energetijos ministerija vasarą buvo pranešusi, kad atsižvelgiant į ES direktyvų ir standartų reikalavimus, nuo 2018 m. lapkričio 1 d. visose Europos Sąjungos šalyse turi būti harmonizuotas degalų žymėjimas jų pardavimo vietose, taip pat ant transporto priemonių degalų įpylimo dangtelių ar automobilio techninėje dokumentacijoje.

Nuo 2018 m. lapkričio 1 d. degalinėse parduodamas benzinas bus pažymėtas žodžiu „Benzinas“, nurodant oktaninį skaičių (95; 98) ir raide E, kartu su skaičiais 5 ar 10, nurodančiais maksimalų biodegalų (etanolio) kiekį procentais esantį benzino tūrio vienete. Dyzelinas – žodžiu „Dyzelinas“ ir raide B kartu su skaičiais 7, 10, 20 ar 30, nurodančiais maksimalų biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekį procentais dyzelino tūrio vienete.

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas, naudojant atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simbolius, o žymėti gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, papildomai žymimi raidėmis „Dž“. Suskystintos naftos dujos bus žymimos raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

Nauja tvarka ne tik užtikrins vieningą degalų žymėjimą ES mastu, bet ir leis tinkamai informuoti vartotojus apie perkamą produktą, jo rūšį bei benzine ar dyzeline esantį biodegalų kiekį. Iki šiol Lietuvoje prekiaujant benzinu ir dyzelinu buvo privaloma nurodyti biodegalų, įmaišytų į mineralinius naftos produktus, procentines dalis, kai jos viršijo 10 procentų  tūrio benzine ir 7 procentus tūrio dyzeline.

Degalinių operatoriai, kaip ir iki šiol galės pateikti papildomą informaciją apie degalus, susijusią su konkrečių degalų prekės ženklu ar produktų linija.

Degalinėse pirkėjams turi būti sudarytos sąlygos susipažinti su degalų kokybės pažymėjimu (sertifikatu, pasu) ir (ar) standartu, pagal kurį yra pagaminti degalinėje parduodami atitinkami degalai. Taip pat vartotojams turi būti prieinama visa informacija, ką reiškia atitinkamas degalinėje parduodamų degalų žymėjimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

emigrantas

Nenusisnekekyt,visur uzsienyje benzinas vadinasi : Petrol ,dyzelis : diziel,dar kai kur benzina zymi : Pb,na pliumbum,kas i chemijos pamokas ejo tai zino,supras

europinio lygio

debilizmas --atvaziuoji y kuro kolonele ...sustoji ,,,ir mastai ,koky is kokios zarnos pilt y savo masina .... issiimi katalogus ,knygas apie kuro gamyba ,perskaitai koks kiekis eteonolio, metilo eksterio rugsciu , kokiom raidem ir skaiciais suzymetas po to praejus porai valandu suvoksi koky pagaliau tau reiketu pilt kura y savo masina.... manau tuoj ta paty padarys ir pas gydytoja nuejus --turesi susipazint su visu gaminamu vaistu katalogu is ko jie gaminami ,kokia ju sudetis, isanalizuot savo susirgimo ,zarnyno tury ir nusistatyt koki tau vaistai yra naudojimuj geriausi....tu ir prasyt kad tau israsytu gydytojas recepta.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS