A. Veryga: siūlymai dėl alkoholio prekybos liberalizavimo yra ciniški | Diena.lt

A. VERYGA: SIŪLYMAI DĖL ALKOHOLIO PREKYBOS LIBERALIZAVIMO YRA CINIŠKI

Seimui antradienį svarstant siūlymus legalizuoti prekybą alkoholiu ir jo reklamą, taip pat naminės degtinės gamybą kaimo turizmo sodybose, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pasiūlymai yra ciniški.

Parlamentaras svarstė, ar taip nesukuriama papildoma grėsmė, kai Seimas tuo pačiu imasi svarstyti ir atlaisvinti ginklų naudojimo įstatymus.

„Seimo darbotvarkėje eina ginklų šaudmenų įstatymas, paskui – naminės degtinės įstatymas. Ar mes atlaisvindami ginklų šaudmenų įstatymus, leisdami žmonėms turėti automatinius ginklus namuose, plėsdami galimybę juos įsigyti, ar nesukeliam grėsmių“, – Seime žurnalistams sakė A. Veryga.

„Šiandieninė darbotvarkė yra totalus viso šito nesuvokimo pavyzdys, kai viena ranka mes balsuojame, kad žmonės būtų labiau pasirengę gynybai, turėtų šaunamus ginklus A kategorijos namuose, kita ranka Seimas neša siūlymus, kaip liberalizuoti alkoholinių gėrimų prekybą, vartojimą, kurti sąlygas vartojimo didinimui. Mes elgiamės ta prasme kaip šizofrenikai“, – aiškino jis.

A. Veryga teigė, kad siūlymai dėl prekybos laiko pratęsimo yra žalingi.

„Reklama čia yra mažiausia dedamoji ir problema, yra daugiau siūlymų, kurie, manau, yra žalingi, pirmiausia, Bagdono (liberalo Andrius Bagdono – BNS) siūlymas dėl prekybos laiko pratęsimo, – sakė A. Veryga.

Reklama čia yra mažiausia dedamoji ir problema, yra daugiau siūlymų, kurie, manau, yra žalingi, pirmiausia, Bagdono (liberalo Andrius Bagdono – BNS) siūlymas dėl prekybos laiko pratęsimo.

 

„Tai ciniškai daroma žinant, kad yra paskelbti mokslinių tyrimų duomenys, kad sekmadienį po visų šitų sprendimų išorinių mirčių lygis susivienodino su kitų savaitės dienų, pirmadieniais vyrų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų susilygino su kitom savaitės dienom, nes pirmadienį būdavo pikas, sekmadienį būdavo mirčių nuo išorinių priežasčių pikas. Dabar nešti sprendimą, kuris viską atsukinės atgal, yra mažų mažiausiai ciniška“, – teigė parlamentaras.

Tuo metu A. Bagdonas teigė, kad 2018 metais įsigalioję alkoholio prekybos sugriežtinimai yra pertekliniai.

„2017 metais buvo priimta daug pakeitimų, ribojančių alkoholio prekybą, 2018 metais įsigaliojo visi šie sugriežtinimai, tačiau žiūrint duomenis apklausų, tai akivaizdu, kad lyginant skaičius nuo 2019 metų iki 2022 metų atliktų tyrimų duomenys, alkoholio vartojimo skaičius, tenkantis vienam Lietuvos gyventojui niekaip nepasikeitė. Vienu litru padidėjo, kada buvo įvestas karantinas, o kitu laikotarpiu niekaip nepasikeitė“, – antradienį žurnalistams Seime sakė jis.

Anot A. Bagdono, pavyzdžiui, alkoholio prekybos ribojimas sekmadieniais iki 15 valandos sukelia neigiamų pasekmių gyventojams.

„Ypatingai kaimuose ar mažesnėse savivaldybėse, parduotuvės, kurios prekiauja maisto produktais, taip pat prekiauja ir alkoholiniais gėrimais. Akivaizdu, kad pajamos, gaunamos iš alkoholinių gėrimų, yra didesnės ir kuomet ateina ta 15 val. dažnu atveju parduotuvės apskritai užsidaro. Tai reiškia, kad nei duonos, nei pieno, nei kitų produktų tose gyvenvietėse žmonės negali įsigyti“, – aiškino A. Bagdonas.

Seimas antradienį imsis Liberalų sąjūdžio frakcijos narių siūlymo sekmadieniais, kaip ir kitomis dienomis, leisti alkoholio prekybą iki 20 val. Šiuo metu juo leidžiama prekiauti tik iki 15 val. 

A. Veryga taip pat abejojo siūlymu legalizuoti 100 litrų metinę naminukės gamybą kaimo turizmo sodybose, kaip tai būtų apskaitoma.

„Tie, kurie nori naminę degtinę gaminti, ir šiandien gali tą daryti, registravę įmonę, išsiėmę licenciją (...) Galim juokaut, galim ne, bet jei ūkininkams leidžiama, klausimas, kodėl kiti negalėtų“, – teigė A. Veryga.

Seimo Ekonomikos komitetas siūlo įteisinti iki 65 laipsnių stiprumo naminio alkoholio, vadinamosios naminukės, gamybą, leidžiant kaimo turizmo sodybose jos pagaminti ne daugiau kaip 100 litrų per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Geriau

Eurelijau ištirtai karbauskio ir kitų ale ūkininkų grūdų derlių, kiek ten privaryta hemijos , o tai iš užterštų grūdų gamina nesveiką , generinį samagoną.

Alio

Veryga , ar nemanai, kad daugiau miršta ne nuo alhogolio ,o nuo intensyviai išrašomų generinių vaistų?

Algis

Šaunuolis, Aurelijau! Aš už tave balsuosiu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS