VMI dar laukia deklaracijų iš beveik 181,6 tūkst. savarankiškai dirbusių gyventojų | Diena.lt

VMI DAR LAUKIA DEKLARACIJŲ IŠ BEVEIK 181,6 TŪKST. SAVARANKIŠKAI DIRBUSIŲ GYVENTOJŲ

Pajamas iš individualios veiklos už praėjusius metus deklaravo daugiau nei 61,4 tūkst. gyventojų, tačiau už minėtą laikotarpį dar turi pateikti beveik 181,6 tūkst. savarankiškai dirbusių gyventojų, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

„Atkreipiame dėmesį, kad deklaracijas pateikti gyventojams privalu net ir tuo atveju, jeigu iš vykdomos individualios veiklos nebuvo gauta pajamų. VMI dar laukia didžiosios dalies, apie 75 proc., pernai individualią veiklą (pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimus) vykdžiusių gyventojų pajamų deklaracijų“, – sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

VMI duomenimis, pernai pajamas iš individualios veiklos (už 2017 metus) deklaravo beveik 226,3 tūkst. gyventojų, jų deklaruota gautų pajamų suma — daugiau kaip 1,9 mlrd. eurų. VMI patirtis rodo, kad individualią veiklą vykdantiems gyventojams dažnai kyla klausimų pildant ir teikiant deklaracijas, todėl, nors iki deklaravimo termino pabaigos, gegužės 2 dienos, dar liko daugiau nei trys savaitės, gyventojų prašoma pajamų deklaravimo nepasilikti paskutinei dienai. Savarankiškai dirbančių gyventojų, kurie 2017 m. savarankiškai pateikė pajamų deklaracijas, buvo apie 152 tūkst.

„Kai kuriems gyventojams prireikia tik minimalios VMI konsultantų pagalbos, tačiau kitų situacijos specifinės ir jiems reikalingas detalesnis išaiškinimas. Siekdama palengvinti deklaravimo procesą individualią veiklą vykdantiems gyventojams, VMI šiemet sukūrė naują e. paslaugą – virtualų buhalterį i.APS“, – sakė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Šiuo metu paslauga jau naudojasi beveik 1,2 tūkst. individualios veiklos vykdytojų.

Naujausiais VMI duomenimis, nuo metų pradžios už visus mokestinius laikotarpius gauta apie 739 tūkst. pajamų ir 28 tūkst. turto deklaracijų, prašymų skirti dalį pajamų mokesčio paramai – 66 tūkst. Nuo metų pradžios už visus mokestinius laikotarpius pajamų deklaracijas pateikė iš viso 606 tūkst. gyventojų.

Daugiau nei 398 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, jiems bus grąžinta beveik 79 mln. eurų GPM permokų suma. Beveik 129 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su mokėtina GPM suma, jie turės sumokėti 55 mln. eurų GPM.

VMI taip pat primena, kad pirmą pusmetį, iki liepos 1 d., visiems mokesčių mokėtojams yra suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be delspinigių ar baudų. Pažymima, kad atleidimas nuo delspinigių ir baudų už praeityje nesumokėtus mokesčius taikomas ir gyventojams, ir įmonėms, jei jie nėra bankrutuojantys / bankrutavę ar restruktūrizuojami. Norėdami pasinaudoti šia galimybe gyventojai turi pateikti arba patikslinti senas deklaracijas, t. y. deklaracijas už 2014-2017 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS