VMVT vadovas: Belgija nesieja kiaulių maro užkrato su Baltijos šalimis | Diena.lt

VMVT VADOVAS: BELGIJA NESIEJA KIAULIŲ MARO UŽKRATO SU BALTIJOS ŠALIMIS

  • 0

Belgija nesieja afrikinio kiaulių maro (AKM) užkrato patekimo į šalį su Baltijos valstybėmis, sako Lietuvos Veterinarijos tarnybos vadovas Darius Remeika, remdamasis Belgijos veterinarijos tarnybos vadovu, sako, jog virusas į šalį pateko dėl žmogiškojo faktoriaus.

„Belgijos veterinarijos tarnybos vadovas pabrėžė, kad pagrindinė jų tyrimo metu išgryninta viruso patekimo į šalį hipotezė – žmogiškasis faktorius, tačiau jokios su Baltijos šalimis sietinos informacijos tyrimo eigoje nėra įvardinta“,– pranešime spaudai teigė D. Remeika, su Belgijos kolega situaciją aptaręs Vienoje vykstančiame Europos Sąjungos Tarybos vyriausiųjų veterinarijos pareigūnų neformaliame posėdyje.

„Kolega patikino, kad tiriamos įvairios hipotezės, nes teoriškai virusas į Belgiją galėjo patekti iš bet kurios valstybės, kurioje šiuo metu yra fiksuojami AKM atvejai kiaulėms ar šernams“,– pridūrė jis.

Tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas pirmadienį BNS sakė, kad užkratas į Belgiją galėjo patekti nebūtinai iš Baltijos šalių, bet ir iš Ukrainos, Rusijos ar kitų šalių.

Belgijos televizija RTBF sekmadienį pranešė, kad šalies institucijos tiria dvi pagrindines viruso patekimo į šalį versijas – jis galėjo patekti su maisto atliekomis, kurias išmeta Baltijos šalių vilkikų vairuotojai, arba jį atvežė iš misijų Baltijos valstybėse grįžę Belgijos kariai.

Krašto apsaugos ministerijos atstovas Laimis Bratikas BNS antradienį teigė, kad versija, jog kiaulių maro užkratą į Belgiją galėjo atvežti Baltijos šalyse tarnavę Belgijos kariai nėra pagrįsta. Anot jo, daugiausia belgų karių tarnavo Lietuvoje, tačiau tose vietose, kur jie buvo dislokuoti ar dalyvavo pratybose, nebuvo kiaulių maro protrūkių.

Pasak Lietuvos tarnybos, AKM sparčiai plinta ne tik Baltijos šalyse ir Lenkijoje, bet ir Kaliningrado srityje, Ukrainoje, Moldovoje, Rumunijoje, Čekijoje, Vengrijoje.

Belgijoje AKM nustatytas rugsėjo pradžioje. Kelių nugaišusių šernų liekanos aptiktos netoli greitkelio, kuriuo vyksta intensyvus tarptautinių transporto priemonių judėjimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS