Vyriausybė: dalis įstaigų jau vasarą galės laikyti lėšas valstybės ižde | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ: DALIS ĮSTAIGŲ JAU VASARĄ GALĖS LAIKYTI LĖŠAS VALSTYBĖS IŽDE

  • 3

Biudžetinės įstaigos, dalis viešųjų ir kitų įstaigų jau šią vasarą galės naudotis Vieninga iždo sąskaitos informacine sistema (VIKSVA) – jų sąskaitos bus atidarytos valstybės ižde. Iki 2028 metų jame sąskaitas turės visos biudžetinės ir viešosios įstaigos.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino įstaigų, kurių lėšos perkeliamos į sąskaitas valstybės ižde, sąrašą ir šių lėšų perkėlimo grafiką.

Kaip pranešė Finansų ministerija, valstybės pinigai bus valdomi racionaliau ir efektyviau – bus galima panaudoti laikinai laisvą likvidumą, mažinti trumpalaikį skolinimąsi ir jo išlaidas bei investuoti lėšas.

„Įstaigoms bus užtikrinta galimybė laisvai disponuoti įstaigos lėšomis, turėti reikiamą sąskaitų kiekį, vykdyti mokėjimo operacijas, formuoti mokėjimo ruošinius ar gauti sąskaitų išrašus bei atlikti kitus elektroninėje bankininkystėje įprastus veiksmus. Žinoma, paslaugas plėsime, planuojame įdiegti momentinius mokėjimus ir kitus funkcionalumus“, – pranešime sakė sistemos diegimo projekto vadovė, ministerijos Valstybės iždo departamento direktorė Rasa Kavolytė.

Pirmiausia – birželį-liepą – į VIKSVA bus perkeliamos Finansų ministerijos, Muitinės departamento, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Vyriausybės kanceliarijos, Centrinės projektų valdymo agentūros lėšos.

R. Kavolytės teigimu, kitų įstaigų, tarkime, „Sodros“ fondų ir skyrių lėšas numatoma perkelti paskutiniame etape – 2027 metais.

Šiuo metu biudžetinės įstaigos naudojasi komercinių bankų paslaugomis, o tai reikalauja didelių žmogiškųjų ir piniginių išteklių, išskaidytos lėšos riboja jų valdymo efektyvumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ką gi

o Lietuvos piliečių santaupos ir toliau "dirbs" skandinavams ir didins jų pelnus. Matyt kažkam tai labai naudinga....

Geriau veliau negu niekada

Ir tam suprasti reikejo 30 metu .. Tikriausiai dar 30 reikes, kad privatus asmenys galetu ....

Anonimas

isvogs ddddd

SUSIJUSIOS NAUJIENOS