Elektronikos prekėms bus taikomas atvirkštinis PVM | Diena.lt

ELEKTRONIKOS PREKĖMS BUS TAIKOMAS ATVIRKŠTINIS PVM

  • 2

Vyriausybė trečiadienio posėdyje nutarė, kad atvirkštinis pridėtinės vertės mokestis (PVM) būtų taikomas elektronikos prekėms.

Vyriausybės nutarimo pažymoje nurodoma, kad Finansų ministerijos pasiūlė nustatyti atvirkštinio apmokestinimo PVM mechanizmą, kai PVM prievolė taikoma pirkėjui, o ne pardavėjui, šioms elektronikos prekėms - standiesiems diskams, mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams.

Pasak projektų rengėjų, ES direktyvoje valstybėms narėms numatyta galimybė iki 2022 metų birželio 30 dienos nustatyti atvirkštinio apmokestinimo PVM mechanizmą mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams. Taip pat Lietuvai suteikta teisė iki 2022 metų vasario 28 dienos taikyti minėtą mechanizmą ir kai tiekiami standieji diskai.

Finansų ministerija pasiūlė, kad projekto nuostatos įsigaliotų šių metų rugpjūčio 1 dieną, kad verslas ir mokesčių administratorius tinkamai pasiruoštų pakeitimams. Jie galiotų iki 2022 metų vasario 28 dienos tiekiamiems standiesiems diskams ir iki 2022 metų birželio 30 dienos tiekiamiems mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams.

Šiuo metu elektronikos prekėms yra taikoma bendra tvarka - prievolė apskaičiuoti ir sumokėti į valstybės biudžetą PVM už tiekiamas prekes tenka prekių pardavėjui.

ELTA primena, kad pernai priimta ES direktyva, pagal kurią valstybėms, kurios patiria itin didelę žalą dėl sukčiavimo PVM, leidžiama laikinai taikyti bendrąjį atvirkštinį apmokestinimą PVM. Valstybėje narėje, kuri pageidauja taikyti tokią priemonę, karuselinio sukčiavimo lygis turi sudaryti 25 proc. PVM nepriemokos.

Pagal atvirkštinio apmokestinimo mechanizmą už pranešimą apie PVM sandorį atsakingas tampa nebe prekės ar paslaugos pardavėjas, o pirkėjas.

Mechanizmą leidžiama taikyti šalies viduje tiekiamoms prekėms ir teikiamoms paslaugoms, kurių vertė vieno sandorio atveju viršija 17 500 eurų ribą. Jį bus galima taikyti tik iki 2022 m. birželio 30 d. ir tik laikantis labai griežtų techninių sąlygų.

Europos Komisijos duomenimis, PVM nepriemoka ES pasiekė beveik 160 mlrd. eurų, iš kurių apie 50 mlrd. eurų yra susiję su tarpvalstybiniu sukčiavimu. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Niekas Lietuvoje nepirks pirks užsienį

...

O ką Mokesčių inspekcija veikia, prie ko čia mes?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS