Ž. Mauricas: realu, kad bus didinamas PVM ir pelno mokestis | Diena.lt

Ž. MAURICAS: REALU, KAD BUS DIDINAMAS PVM IR PELNO MOKESTIS

Vyriausybei siūlant alternatyvas gynybos finansavimui didinti, „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas mano, kad realu, jog bus didinamas pridėtinės vertės (PVM) bei pelno mokesčiai.

„Labiausiai tikėtina, kad bus einama paprasčiausiu keliu, kaip eita ir Estijoje, – tai yra PVM (didinimas – BNS). Nes tai yra lengviausias, greičiausias būdas surinkti daug mokesčių“, – trečiadienį žurnalistams sakė Ž. Mauricas.

„Taip pat, aišku, dėl socialinio teisingumo bus padidinti kai kurie kiti mokesčiai, pirmiausia pelno mokestis. Siekiant parodyti, kad ne tik plačioji visuomenė prisideda prie krašto apsaugos finansavimo, bet ir verslas“, – kalbėjo analitikas.

Kaip viena alternatyvų krašto apsaugos finansavimui didinti nuo 2,5 proc. iki 3 proc. BVP siūloma 1 proc. punktu iki 22 proc. padidinti PVM tarifą, taip pat 1-2 punktais iki 16-17 proc. padidinti pelno mokestį. PVM didinimas papildomai generuotų 298 mln. eurų, o pelno mokesčio – 122 mln. eurų.

PVM didinimui anksčiau šią savaitę prieštaravo prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak Ž. Maurico, vis tik efektyviausia būtų apskritai reformuoti mokesčių sistemą, peržiūrėti neefektyvias lengvatas, pavyzdžiui, PVM lengvatą centriniam šildymui.

„Geriausias scenarijus būtų, jei būtų pavykę įgyvendinti mokesčių reformą prieš keletą metų, kai tam tikrai buvo tinkamas metas“, – teigė jis.

Tarp Finansų ministerijos parengtų alternatyvų, be to, siūloma iš dalies grįžti prie mokesčių reformos paketo, kuriame buvo numatyta progresinių tarifų peržiūra, taip pat individualios veiklos apmokestinimo priartinimas prie darbo santykių ir kai kurių mokesčių lengvatų panaikinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jo

Po tokių sprendimų niekas nenorės šalies ginti. O, beje, seimūnai gražins ištaškytūs milijonus neva parlamentinėm veiklom? Ar bus apkaltos organizuojamos tokiems kaip šakalienė, ąžuolas ir t.t.?

Rezervistai

Veikia, kad ti būtų blogiau.

Asa

MAURICAI ,KAD VISI GAUTŲ TAVO DYDŽIO ATLYGINĄ GALĖTŲ SKIRTI IR 5 PROCENTUS GINYBAI ,KODĖ NENORI APMOKĘSTINTI BANKŲ ,PELNO MOKESTĮ ,VERSLO ,EINI LENGVIAUSIU KELIU ,SKRIAUDI PENSININLUS ,NEĮGALIUOSIUS ,DAUGIAVAIKES ŠEIMAS,OGINANČIŲ NEPADAUGĖS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS