Ž. Vaičiūnas: sinchronizavimo techninės detalės – po politinio susitarimo | Diena.lt

Ž. VAIČIŪNAS: SINCHRONIZAVIMO TECHNINĖS DETALĖS – PO POLITINIO SUSITARIMO

  • 1

Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa techninės detalės paaiškės tik birželio pabaigoje, kai planuojama pasirašyti politinį susitarimą, teigia energetikos ministras.

Pasak Žygimanto Vaičiūno, Lietuva ir kitos regiono šalys per artimiausias dvi savaites sieks suderinti kuo daugiau klausimų, tačiau vykstančių intensyvių derybų nekomentuos.

„Vyksta šiuo metu derybos, mūsų tikslas – pasiekti politinį sutarimą, kaip ir buvo planuota, iki birželio pabaigos, kad Vadovų Taryboje būtų pasirašyta. Realiai čia turbūt ir sustosiu, nes esame atsakingai sutarę, kad detalių, kol vyksta derybos, negalime komentuoti. Tokia bendra yra visų derybose dalyvaujančių šalių pozicija ir tas yra suderinta su Europos Komisija. Rezultatai bus komunikuojami, kai bus pilnai pasiektas sutarimas ir suderėta dėl teksto“, – penktadienį BNS sakė Ž. Vaičiūnas, Briuselyje dalyvavęs Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupės posėdyje.

Paklaustas, ar techninių sinchronizavimo projekto klausimų derinimas gali būti nukeltas po politinio susitarimo pasirašymo, jis teigė, kad visos regiono šalys šiuo metu siekia atsakyti į kuo daugiau klausimų.

„Vyksta intensyvios derybos tiek politiniu, tiek techniniu lygiu, tikslinami dalykai, tikrai daromos didžiulės pastangos iš viso regiono šalių ir ENTSO-E, kurie dalyvavo procese, tam, kad būtų atsakyta į kaip įmanoma daugiau klausimų – kad turėtume kaip įmanoma brandesnį politinį sutarimą“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Trijų Baltijos šalių, Lenkijos bei Europos Komisijos atstovai Briuselyje derasi, remdamiesi technine studija, kurioje nagrinėjamos trys alternatyvos: viena jau veikianti arba dvi jungtys su Lenkija, dabartinė jungtis kartu su nuolatinės srovės (DC) jūriniu kabeliu tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Lietuva ir Lenkija iki šiol laikėsi nuomonės, kad pakanka vienos dabartinės 1000 megavatų dvigrandės jungties „LitPol Link“, tačiau Estija ir Latvija toliau laikosi pozicijos, kad būtų nutiesta antroji jungtis. Kol kas neaišku, ar šalims pavyks pasiekti kompromisą iki Europos Vadovų Tarybos birželio 28-29 dienomis.

Estijos elektros perdavimo operatorės „Elering“ vadovas Taavis Veskimagis (Tavis Veskimagis) šią savaitę dar kartą pareiškė, jog tyrimai labai aiškiai rodo, kad sąnaudų ir tiekimo saugumo požiūriu dvi kintamosios srovės (AC) jungtys yra geresnė alternatyva.

Sinchronizavimo projektas turėtų būti baigtas 2025 metais. Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Šalys siekia sumažinti šią priklausomybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O Astravas su kuo sinchronizuosis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS