„Amber Grid“ pradeda regioninės reikšmės dujotiekio rekonstrukciją | Diena.lt

„AMBER GRID“ PRADEDA REGIONINĖS REIKŠMĖS DUJOTIEKIO REKONSTRUKCIJĄ

Gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ netrukus pradės tarptautinio dujotiekio Vilnius-Panevėžys-Ryga atkarpų, siekiančių Lietuvos-Latvijos pasienį, rekonstravimo darbus.

Kaip rašoma pranešime spaudai, „Amber Grid“ dėl dujotiekio rekonstravimo darbų pasirašė sutartį su viešąjį konkursą laimėjusia rangovų įmone „MT Group“. Bendra projekto vertė siekia 8,1 mln. eurų (be PVM), pusę lėšų skyrė ES struktūriniai fondai. Numatyta, kad dujotiekio rekonstravimo darbai truks iki metų pabaigos.

Rekonstruojant dujotiekį bus ne tik sutvarkyta tarptautiniams dujų srautams svarbi trasos dalis, jungianti Lietuvą ir Latviją, bet ir pritaikytos šiuolaikinės technologijos - dujų vamzdyne bus sumontuoti inovatyvūs korozijos greičio davikliai, nuotoliniu būdu leisiantys stebėti dujotiekio būklę.

„Dujų perdavimo sistemos vamzdynas yra po žeme, veikiamas aplinkos veiksnių jis sensta. Nauji technologiniai sprendimai prailgina naudojamos infrastruktūros tarnavimo laiką, o svarbiausia - leidžia užtikrinti mūsų sistemos saugumą ir patikimumą. Šių investicijų reikšmę pabrėžia tai, kad prie projekto finansavimo prisideda ir ES“, - pranešime sako „Amber Grid“ technikos direktorius Andrius Dagys.

Projekto metu bus atnaujinta 14 km dujotiekio, esančio Pasvalio rajone, šalia Latvijos sienos. Bendras tarptautinio dujotiekio ilgis Lietuvoje siekia 170 km, jis buvo pastatytas daugiau kaip prieš 30 metų. Tai - viena pagrindinių dujų tiekimo gijų visame Baltijos regione. Šiuo dujotiekiu dujos perduodamos ir iš Latvijos Inčiukalnio dujų saugyklos, taip pat tiekiamos Baltijos šalių poreikiams.

„Amber Grid“ nuolat atlieka dujotiekių diagnostiką, kuri reikalinga norint užtikrinti saugų vamzdyno naudojimą. Po šio dujotiekio patikrinimo buvo nustatyti defektai, kuriuos buvo būtina šalinti. Dėl aplinkos poveikio susiaurėja vamzdžio sienelės, dujotiekiui tapus nesandariu dujos gali prasiskverbti į aplinką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kad

lietuvoje jau per brangios dujos kam čia dar pinigus mėtiti juk Latvija pigiau perka iš Rusijos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS