Apeliacinis teismas: „Swedbank“ realiai nekontroliavo „Dvarčionių keramikos“ | Diena.lt

APELIACINIS TEISMAS: „SWEDBANK“ REALIAI NEKONTROLIAVO „DVARČIONIŲ KERAMIKOS“

Teismas nutarė, kad persitvarkyti siekiančios keraminių plytelių gamintojos "Dvarčionių keramika" pagrindinis kreditorius - bankas "Swedbank" realiai nebuvo perėmęs vadovavimo įmonei, nors suteikė jai beveik 44 mln.litų paskolą ir sutarė derinti svarbius sprendimus.

Lietuvos apeliacinis teismas vasario 28 dieną nutarė, kad 43,8 mln. litų "Swedbank" ir Dvarčionių įmonės paskolos sutartis, pasirašyta 2005 metų rugsėjį, yra galiojanti. Teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo sprendimą pripažinti sutartį bei hipotekos įkeitimo sandorius niekiniais.

"Bankas neturi galimybės nurodyti "Dvarčionių keramikai", kokius konkrečius sprendimus dėl ūkinės veiklos, valdymo organų ar personalo sudėties priimti. Taigi, šiuo atveju lemiama įtaka nėra reali ir neišvengiama - bankas neturi teisių objektyviai primesti savo valios", - rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Pasak teismo, paskolos sutartis nesuteikia galimybių "Swedbank" skirti įmonėje aukščiausio lygio vadovybę, tvirtinti biudžetą ar verslo planą.

Pripažinti sutartį negaliojančia prašė pagrindinė "Dvarčionių keramikos" akcininkė bendrovė "Misota" (93 proc. akcijų). Jos nuomone, "Swedbank" perėmė "Dvarčionių keramikos" kontrolę ir taip apribojo pagrindinės akcininkės galimybes.

Apeliacinis teismas nustatė, kad "Swedbank" suteiktos teisės yra skirtos kreditoriaus teisių apsaugai, o ne įtakos "Dvarčionių keramikos" verslo politikai darymui ar lemiamos įtakos įgijimui.

"Byloje taip pat nenustatyta, kad ginčo ūkio subjektai veiktų atitinkamoje prekių ar paslaugų rinkoje, kad juos sietų integruota gamybos, paskirstymo ir platinimo grandinė, ar sandoris lemtų tokios grandinės susidarymą, taip pat nenustatyta, kad kredito sutartis lemia rinkos ar produktų išplėtimą, taip pat jokių kitų konkurenciją ribojančių padarinių", - rašoma teismo nutartyje.

Vilniaus apygardos teismas 2012 metais balandį patenkino "Misotos" prašymą ir panaikino paskolos su "Swedbank" sutartį. Šia nutartimi "Dvarčionių keramika" buvo įpareigota grąžinti 10,128 mln. litų paskolos likutį.

"Swedbank" tvirtino, kad toks teismo sprendimas pablogino banko padėtį.

Bankas skaičiuoja, kad kurį laiką palūkanų nemokanti "Dvarčionių keramika"jam yra skolinga apie 18 mln. litų, o Vilniaus apygardos teismas buvo priteisęs grąžinti tik 10 mln. litų.

Apeliacinis teismas 2013 metų gruodžio 23 dieną nustatė, kad "Dvarčionių keramika" turi būti restruktūrizuojama. Tačiau pagrindinio kreditoriaus "Swedbank", kuris nesiruošia sutikti su įmonės restruktūrizavimo planu, nuomone, "Dvarčionių keramika" yra nemoki, jau kelerius metus vilkinanti atsiskaitymą su kreditoriais.

Bendrovės finansinės skolos pernai liepos 24 dieną buvo 19,026 mln. litų, iš kurių 18,005 mln. litų - "Swedbank" paskola.

92,93 proc. "Dvarčionių keramikos" akcijų priklauso Lietuvos bendrovei "Misota", kurią netiesiogiai kontroliuoja buvęs ilgametis įmonės vadovas Juozas Raišelis.

"Dvarčionių keramikos" akcijos kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS