Buvęs NMA vadovas E. Bėrontas teismui skundžia atleidimą | Diena.lt

BUVĘS NMA VADOVAS E. BĖRONTAS TEISMUI SKUNDŽIA ATLEIDIMĄ

Iš Europos Sąjungos (ES) paramą skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo pareigų sausį atleistas Erikas Bėrontas apskundė atleidimą teismui.

Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė BNS pranešė, jog E. Bėronto skundas gautas antradienį.

„Vakar skundas tik gautas ir šiandien jis pateko pas teisėją ant stalo. Per savaitę bus apsispręsta, ar priimti nagrinėti šį skundą“, – tvirtino teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė–Baltaduonė.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas atleido E. Bėrontą sausio 18 dieną. Vadovauti antrai kadencijai jis buvo paskirtas sausio pradžioje, nepaisant fakto, kad buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas teisėsaugos tyrime dėl beveik 4 mln. eurų ES lėšų iššvaistymo. Šis statusas reiškia, kad E. Bėrontas liudijo apie savo veiksmus, tačiau pareigūnams trūksta duomenų paskelbti jį įtariamuoju.

Naujienų portalo 15min.lt duomenimis, FNTT šiame tyrime analizuoja, ar kitas buvęs tarnybos vadovas Saulius Silicikas, jau nebedirbdamas NMA, esą siekė, jog parama būtų skirta ūkininkams, kurių įrangos tiekėja yra bendrovė „Biržų žemtiekimas“ – ji siejama su įtakingu Seimo „valstiečiu“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotoju Viktoru Rinkevičiumi, be to, jai vadovauja S. Silickas.

Šioje schemoje, pasak portalo, įvairios įmonės neva įsigydavo žemės ūkio techniką, bet iš tikrųjų to nedarydavo, o ūkius tikrinę NMA darbuotojai klastodavo išvadas. Kartais nusipirktos technikos kainos būdavo išpūstos. ES parama buvo naudojama ir pastatų bei asmeninių mašinų pirkimui arba gryninama tiesiogiai iš sąskaitų.

Viena iš versijų, kad E. Bėrontas esą mėgino pridengti S. Silicką.

FNTT prieš metus atliko kratas NMA. Tada B. Markauskas tvirtino, jog teisėsauga tyrė S. Siliciko administruotus projektus. FNTT anksčiau nekomentavo, ar šios kratos susijusios su vykdomu ES lėšų švaistymo tyrimu.

B.Markausko sprendimas paskirti E. Bėrontą buvo sulaukęs šalies vadovų kritikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

savas

Apvalus vaikinukas,gerai atrodo-tokie pinigai vaiksto....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS