D. Matijošaitis apie „Vičiūnų“ pasitraukimą iš Rusijos: akivaizdu, kad žaidėme ne savo žaidimą | Diena.lt

D. MATIJOŠAITIS APIE „VIČIŪNŲ“ PASITRAUKIMĄ IŠ RUSIJOS: AKIVAIZDU, KAD ŽAIDĖME NE SAVO ŽAIDIMĄ

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdoma žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos „Vičiūnų grupė“ oficialiai patvirtino pardavusi Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir dar 7-iose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones – iš viso 15 įmonių.

Šalių sutarimu sandorio vertė neskelbiama.

„Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitraukė iš Rusijos bei kitų Nepriklausomų valstybių sandraugai (NVS) priklausančių šalių rinkų. Pardavimo sutartis pasirašyta su Rusijos bendrove „Ocean Group“, kuri per vieno iš Europos banko padalinį jau pervedė didžiąją dalį suderėtos sumos“, – penktadienį pranešė Lietuvos grupė.

„Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis sako, jog tai buvo pats sudėtingiausias sandoris grupės veikloje.

„Akivaizdu, kad žaidėme ne savo žaidimą, pagal svetimas taisykles ar visai be jų, todėl belieka konstatuoti, kad mums pagaliau pavyko (...). Tikimės, kad likusią proceso dalį įveiksime sklandžiai ir greitai, o po to tęsime sparčią plėtrą Vakarų rinkose“, – pranešime sakė D. Matijošaitis.

Be 7 Rusijoje veikiančių bendrovių („Vichiunai-Rus“ „BaltKo“, „Fort Trans Logistika“, „LK Centrus“, „Frost logistics“, „RefTerminal“ ir „ViciRusTrans“), grupė pardavė tris įmones Baltarusijoje („EcoFort“, „Viciunai Bel“ ir „Vičiūnai Logistik“), Kazachstano „Vici-Kazakhstan“, Azerbaidžano „Vichiunai Azerbaijan“, Kirgizijos „Vicunai KG“, Uzbekistano „Viciunai Vostok“ bei Sakartvelo „Vichiunai Sakartvelo“.

Pasak pranešimo, „Ocean Group“ perėmė visų įmonių valdymą ir įgijo ir teisę naudotis „Viči“ prekės ženklu NVS šalių teritorijoje.

Vengiant painiavos, lietuviškasis „Viči“ bus palaipsniui transformuojamas plečiant „Vičiūnai Group“ ženklų portfelį.

Pasak grupės, 2022 metų vasarą pradėjus pardavimo procesą preliminarius pasiūlymus buvo pateikę 15 pretendentų, iš kurių 8 buvo ne Rusijos bendrovės. Be to, jie keitėsi, dėl įvairių priežasčių pasitraukė net trys potencialūs pirkėjai, galop visus kriterijus atitinkančia buvo paskelbta „Ocean Group“.

Belieka konstatuoti, kad mums pagaliau pavyko.

D. Matijošaičio teigimu, grupė svarstė apie gamyklos uždarymą, tačiau toks sprendimas būtų reiškęs baudžiamąjį persekiojimą tų įmonių vadovams, sugriautus santykius su tarptautiniais tiekėjais ir kreditoriais iš Vakarų.

„Susitarimas su pirkėju buvo pasiektas 2023 metų pabaigoje, tačiau valstybinės (Rusijos – BNS) komisijos leidimas buvo duotas tik šių metų vasarį. (...) Gavus leidimą darėme viską, kad pardavimo sutartis būtų kuo greičiau pasirašyta, tačiau ir šiame procese neapsieita be pauzių ir siurprizų. Šiandien galiu konstatuoti, kad mes Rusijoje ir NVS jau nebedirbame. Taškas“, – teigia D. Matijošaitis.

„Vičiūnų grupė“ planuoja toliau plėsti savo veiklą Baltijos šalyse ir Vakarų Europoje. Lietuvos, Estijos ir Ispanijos fabrikuose gaminama jos produkcija parduodama 57 valstybėse. 

Rusijos žiniasklaida praėjusią savaitę skelbė, kad „Viciunai-Rus“ pirkėjas susijęs su dideliu Rusijos žuvies ir jūros gėrybių importuotoju „Unifrost“.

Rusijos registre nėra duomenų apie „Gruppa Okean“ naudos gavėjus, steigėjus ar savininkus, jos ataskaitų ar informacijos apie kitą veiklą, viešai skelbiama tik tai, kad ji nėra sankcijų sąrašuose, jai vadovauja Marija Bucharova. Grupės veikla – investicijos į įmonių įstatinį kapitalą, padidintos rizikos investicijos, įskaitant per investicijų bendroves.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, „Gruppa Okean“ įsteigta Sankt Peterburge 2023 metų birželį.

„Vičiūnų grupės“ savininkai anksčiau teigė bandantys parduoti verslą Rusijoje nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje.

V. Matijošaitis ir Liudas Skierius iki šiol valdė po 50 proc. „Vičiūnų grupės“ valdytojos „VG Holding“ akcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Nu jo kaunas

Išeini iš arenos -didelis krabu pastatas su pagaliukais

Grabas kišeniu neturi

Nu ir gobšas ir dar sklypelius grobia

Taigi

konservatinėms padloms ir jų skalikams vėl negerai. Nebebus ant ko loti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS