Kai trūksta darbuotojų, padės efektyvūs mechanizmai | Diena.lt

KAI TRŪKSTA DARBUOTOJŲ, PADĖS EFEKTYVŪS MECHANIZMAI

  • 1

Lietuvos statybos įmonės vis labiau susiduria su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu. Didelė darbuotojų migracija ir konkurencija verčia darbdavius leistis į atlyginimų kėlimo lenktynes. Bendrovė "Elremta Mastermann" turi veiksmingų pasiūlymų, kaip išspręsti šias problemas.

Ne paslaptis, kad pastaraisiais metais tūkstančiai specialistų išvyko dirbti į turtingesnes valstybes, o dėl likusių Lietuvoje verda arši konkurencija. Tiesa, kai kurios įmonės personalo trūkumo problemas sprendžia atsiveždamos darbuotojų iš Ukrainos. Vis dėlto pastarųjų kvalifikacija toli gražu ne visada atitinka rinkos poreikius. Vietinių darbuotojų atlyginimų augimas gerokai viršija jų darbo našumo augimą. Vis garsiau svarstoma, ar susiklosčiusi situacija nepaskatins naujos krizės statybų sektoriuje.

Statybos įrankių ir mechanizmų nuoma, servisu ir pardavimu užsiimančios "Elremta Mastermann" bendrovės valdybos pirmininko Gedimino Liaudansko nuomone, vienintelis kelias išlikti rinkoje yra darbo našumo didinimas.

– Patarkite, kaip įmonei, nedidinant darbuotojų skaičiaus, pasiekti geresnių rezultatų, aukštos kokybės ir išvengti prastovų?

– Rinka pati mums diktuoja atsakymą: naudojant modernius įrankius ir technologijas. Yra ne vienas pavyzdys, kai mūsų įrengimai padėjo įmonėms uždirbti nedidinant darbuotojų skaičiaus. Pavyzdžiui, šiemet pardavėme keletą lazerinių betono lyginimo ir tankinimo mašinų. Jos nėra pigios, bet atlieka dviejų  trijų aukštos kvalifikacijos specialistų darbą. Nesunku paskaičiuoti, kad tai iki 10 000 tūkst. eurų ekonomija kiekvieną mėnesį. Taigi, esant aukštoms darbuotojų išlaikymo išlaidoms, investicijos atsiperka gana greitai. Be to, tinkamai prižiūrimas mechanizmas neserga, neprašo poilsio dienų ir t.t.

– "Elremta Mastermann" – naujas pavadinimas ar visiškai nauja įmonė?

– 2017 m. sausio 1 d. susijungė dvi ilgametės įmonės – UAB "Mastermann" ir UAB "Elremta". Nors anksčiau jos buvo konkurentės, tačiau vis labiau ryškėjo skirtingos jų stipriosios vietos. Sujungę abi įmones sukūrėme labai patrauklų produktų portfelį ir stiprią profesionalų komandą. O tai labai svarbu dirbant dabartinės konkurencijos sąlygomis.

Mūsų klientas gali būti tikras, kad bus pasiūlytas geriausias kainos ir kokybės santykis.

– UAB "Mastermann" anksčiau juk turėjo kitą pavadinimą.

– "Mastermann" ištakos siekia 1995 m., kai vienos didžiausių Kauno statybos įmonių AB "Kausta" ir Vokietijos įmonės "Guder und Sohn" iniciatyva buvo įkurta UAB "Kausta Guder". "Kausta" vadovų tikslas buvo apsirūpinti moderniais vakarietiškais įrankiais ir mechanizmais. Tačiau "Kausta Guder" neapsiribojo tik Kauno klientais. Remdamasi vokiečių partnerių patirtimi, "Kausta Guder" tapo viena iš statybos technikos lyderių Lietuvoje.

Vieni pirmųjų pristatėme Lietuvoje mini ekskavatorius ir daugiafunkcius krautuvus, modernias tinkavimo, smėlbetonio padavimo mašinas, lazeriu valdomas greiderio ir betono lyginimo sistemas, gruntinio vandens pažeminimo įrangą, trinkelių klojimo mašinas, griovimo robotus ir daug kitų naujovių. Įmonės vadovai suprato, kad sėkmės pagrindas – tai siūlomos įrangos kokybė, jos našumas, ergonomika ir operatyvus servisas. Labai kruopščiai rinkdamiesi užmezgėme ilgalaikius santykius su pirmaujančiais Europos ir pasaulio profesionalių įrankių bei statybos technikos gamintojais. Mūsų darbuotojai nuolat kelia kvalifikaciją gamintojų rengiamuose mokymuose.

2007 m. pabaigoje pasikeitė įmonės savininkai, akcijų paketą įsigijo Švedijos privatus akcijų fondas. Drauge buvo pakeistas įmonės pavadinimas į UAB "Mastermann".

Gediminas Liaudanskas

– O kokia buvo įmonės "Elremta" veikla?

– "Elremta" įsteigta 1997 m., jos pagrindinė veikla buvo elektrinių įrankių garantinis ir pogarantinis remontas. Po 2008 m. krizės įmonės veiklą praplėtė ir profesionalių įrankių prekyba, ji tapo oficialiu "Bosch", "Makita", "Dewalt", "Rems" ir kitų žinomų prekės ženklų atstovu Lietuvoje. Ilgametė patirtis remontuojant šiuos įrankius bendrovei greitai padėjo tapti vienu iš profesionalių kokybiškų įrankių pardavimo ir serviso lyderių Lietuvoje.

– Didelių statybos įrankių ir mechanizmų kompanijų rinkoje – ne viena. Kuo išsiskiriate iš konkurentų? Kam daugiausia dėmesio skiriate pastaruoju metu?

– Per pastarąjį dešimtmetį įvyko labai daug pokyčių. Prekyba vis labiau persikelia į internetinę erdvę, tarp ES valstybių nebeliko sienų, įvairi informacija nesunkiai randama internete, stiprėja globalizacija, t.y. didelės įmonės ir prekybos tinklai slopina mažuosius. Tad ir mes nemažai investuojame į savo internetinės prekybos platformą www.elremta.lt.

Apskritai, mūsų kompanija orientuojasi tik į didžiausią pridėtinę vertę kuriančius produktus. Tai profesionalūs įrankiai ir mechanizmai skirti kokybiškam, našiam ir ergonomiškam darbui. Be abejo, sėkmingam jų darbui būtinas geras ir operatyvus servisas. Mes labai daug investuojame ir į serviso struktūrą ir darbuotojų mokymus. Tarkime, šiuo metu vien Kauno serviso padalinyje dirba septyniolika patyrusių specialistų, pajėgių atlikti sudėtingus remonto darbus tiek stacionariose dirbtuvėse, tiek lauko sąlygomis.

Didžiausias įmonės turtas, be abejo, žmonės. Didžiuojamės išlaikę patyrusių specialistų branduolį, dauguma darbuotojų turi per dešimt metų darbo įmonėje patirtį. Turime puikius ilgamečius kontaktus tiek su užsienio tiekėjais, tiek su klientais.

– Kokią matote savo įmonės ir statybos verslo ateitį?

– Kaip jau minėjau, statybos įmonės susiduria su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu. Todėl tik aukščiausios kokybės įrankiai ir įranga padeda išvengti darbo prastovų. Mums labai smagu, kai klientas, abejojęs ar verta investuoti į brangų mechanizmą, padėkoja ir prisipažįsta, kad investicijos grįžo su kaupu.

Mes labai atidžiai renkamės gamintojus. Didžiausią dėmesį skiriame įrengimo kokybei, našumui, ergonomikai, patikimumui ir likutinei vertei. Todėl mūsų klientas gali būti tikras, kad bus pasiūlytas geriausias kainos ir kokybės santykis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

bet

matyt prastu firmu irankiai,nieko gero.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS