„Lidl“ ir „Volfas Engelman“ gavo baudas už alkoholio reklamą | Diena.lt

„LIDL“ IR „VOLFAS ENGELMAN“ GAVO BAUDAS UŽ ALKOHOLIO REKLAMĄ

Mažmeninės prekybos tinklas „Lidl“ gavo baudą už alkoholinių gėrimų nuolaidų skelbimą, o Kauno alaus gamybos įmonė „Volfas Engelman“ - už vartojimą skatinančio konkurso paskelbimą.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Jurgis Kazlauskas BNS teigė, jog rugpjūčio pabaigoje 289 eurų minimali bauda „Lidl“ tinklą šalyje valdančiai įmonei „Lidl Lietuvai“ skirta už alkoholio nuolaidų skelbimą, o 1,5 tūkst. eurų bauda „Volfui Engelman“ skirta liepą už konkurso, skatinančio alkoholio vartojimą, skelbimą.

„(„Lidl Lietuva“ - BNS) pradėjo platinti vieną iš savo leidinių ir jame paskelbė, kad po trijų dienų bus alkoholiniio kaina tokia kaip leidinyje, o leidinio platinimo pradžioje kaina parduotuvėje buvo didesnė. Traktuojame tai, kaip pranešimą apie kainos mažėjimą. (...) „Volfas Engelman“ ragino dalyvauti konkurse ir buvo numatytas prizas - kelionė. Mūsų vertinimu, įmonė tuo žaidimu siekė reklamuoti produkciją ir skatinti vartojimą. Reklama nėra draudžiama, bet viena iš reklamos dalių buvo konkursas, o, mūsų vertinimu, to daryti negalima“, - kalbėjo J. Kazlauskas.

Jo teigimu, „Volfas Engelman“ departamento sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui, o „Lidl Lietuva“ dar kol kas tį teismą nesikreipė. „Lidl Lietuva“ atstovė spaudai Agnė Dalia Gaižauskienė BNS pranešė, jog įmonė ketina baudą sumokėti, nes reklaminiame leidinyje mažesnė kaina buvo publikuota per klaidą.

„Volfas Engelman“ vadovas Marius Horbačauskas BNS teigė, jog įmonė nemano pažeidusi Alkoholio kontrolės įstatymą.

„Mes galvojame, kad esame teisūs. Ten tiesiog buvo kelionių konkursas po Europos šalis. Nebuvo skatinimo pirkti. Tie, kas dalyvauja, neturi įsigyti mūsų produkcijos, ten buvo visiškai kitokia esmė“, - tvirtino M.Horbačauskas.

J. Kazlauskas dar pridūrė, kad 289 eurų bauda birželio pabaigoje buvo skirta alkoholinių gėrimų prekybos įmonei „Onega Baltic Trade“ už prekybos vietose naudojamus specialius užrašus ir ženklinimą, kuris galėjo skatinti alkoholio pirkimą. Įmonė baudą sumokėjo.

NTAKD pirmąsias baudas už alkoholinių gėrimų nuolaidų skelbimą bei skatinamą pirkti tam tikrus gėrimus birželį skyrė mažmeninius prekybos tinklus valdančioms bendrovėms „Rimi Lietuva“ ir „Maxima LT“. Pastaroji baudos skyrimą apskundė teismui, o „Rimi Lietuva“ baudą sumokėjo.

Praėjusių metų gegužę Seimas nusprendė, jog nuo 2016 metų lapkričio draudžiama informuoti apie alkoholio kainų akcijas - visose prekybos vietose negalima jokiais būdais pirkėjams parodyti, kokiems gėrimams ir kokios taikomos nuolaidos. Sumažinta kaina etiketėje gali būti nurodyta, tačiau negali būti palyginimo su ankstesne kaina.  

Nebegalima taikyti ir fiksuotų nuolaidų kuponų savininkams, alkoholio įsigijusiam pirkėjui laimėti prizą, gauti dovanų ar priedą prie gėrimų. Taip pat uždrausta organizuoti žaidimus, akcijas, konkursus ar loterijas, kurie skatintų įsigyti ar vartoti alkoholį.

Už akcijų, skatinančių įsigyti tam tikrus alkoholinius gėrimų, ir nuolaidų skelbimą Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas gali skirti baudą nuo 289 eurų iki 2896 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gerai....

o kas nubaus /L.Ryta/ kuris relamuoja Lithuenija vodka/ su pasididziavimu kad gyvena alkoholiku saly o zodelis degtine paverciamas vodka tai gal ir L.Ryta pavadinkime nostalgiskai komjaunimo tiesa juk sis chameleoniskas runkelynas dar gyvena/komunizmo idejomis kuris jiems ir suteike kapitalistine gerove nes uzsienio mafijai jie parankesni nes to paties savanaudisko mastymo.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS