Lietuvių vasaros prekių hitai: arbūzai, braškės ir pomidorai | Diena.lt

LIETUVIŲ VASAROS PREKIŲ HITAI: ARBŪZAI, BRAŠKĖS IR POMIDORAI

  • 0

Vasara daugeliui asocijuojasi ne tik su šiltu oru ar jūra, bet ir tam tikrais maisto produktais, o bene dažniausiai – šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Prekybos tinklo „Iki“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa parodė, kad vasarą lietuviai sunkiausiai įsivaizduoja be arbūzų, braškių ir pomidorų. Prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad tai atsispindi ir šių vaisių, uogų bei daržovių pardavimuose, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai išauga.

Apklausos duomenimis, daugiau nei dviem trečdaliams (69 proc.) lietuvių vasara pirmiausiai asocijuojasi su arbūzais. Anot B. Čaikauskaitės, juos gyventojai ima aktyviai pirkti vos šiems pasirodžius prekyboje gegužės mėnesį, o šių vaisų pardavimai ypač išauga karštomis vasaros dienomis. Prekybos tinklo atstovės teigimu, vasarą arbūzų nuperkama daugiausiai iš visų vaisių.

„Atsigaivinti arbūzais gyventojai mėgsta visos vasaros metu, tačiau saulėtomis dienomis, kuomet termometrų stulpeliai šokteli į viršų, šių vaisių pardavimai gali išaugti ir keliolika kartų. Didžiausia arbūzų pasiūla būna antroje vasaros pusėje – tuomet jų ir nuperkama daugiausiai“, – komentuoja B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, vasaros mėnesiais išauga ir daugelio kitų vaisių pardavimai – ypač kaulavaisių. Slyvų, persikų, abrikosų, nektarinų ir kitų kaulavaisių sezonas tęsiasi iki pat rugsėjo pabaigos. Visą šį laikotarpį jų pardavimai būna ženkliai didesni nei likusiais metų mėnesiais.

Net šeši iš dešimties atliktos apklausos dalyvių teigė, kad iš uogų vasara jiems labiausiai siejasi su braškėmis. Anot B. Čaikauskaitės, Lietuvoje užaugintomis braškėmis gyventojai šiemet mėgautis galėjo pradėti anksčiau nei įprastai. Šių uogų prekybos tinklo parduotuvėse buvo galima įsigyti jau gegužės pradžioje. Palyginimui, pernai lietuviškos braškės parduotuvių lentynas pasiekė likus vos kelioms dienoms iki kalendorinės vasaros.

„Pirmosios lietuviškos braškės visuomet sukelia savotišką ažiotažą ir yra gausiai perkamos. Didelė šių uogų paklausa išlieka visą vasarą. Daugeliui braškės neabejotinai yra vienas iš vasaros atributų, su šiuo metų laiku siejamas greičiausiai dar nuo vaikystės“, – sako B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitės teigimu, iš kitų vasarą gyventojų gausiai perkamų uogų paminėtinos yra trešnės, kurių sezonas dėl palankių orų šiemet taip pat prasidėjo anksčiau.

Tuo metu iš daržovių su vasara lietuviams labiausiai siejasi pomidorai. Juos išskyrė ketvirtadalis šalies gyventojų. Kiek daugiau nei penktadalis (22 proc.) apklausos dalyvių su šiltuoju metų laiku labiausiai tapatina agurkus.

„Sezono metu lietuviški pomidorai sudaro apie 70 proc. visos šių daržovių pasiūlos mūsų parduotuvėse. Lietuviškų pomidorų asortimentas nuolat plečiasi, nes šalies ūkininkai užaugina įvairesnių jų rūšių, kurias noriai renkasi pirkėjai. Pastebime, kad pomidorai apskritai yra viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, kuri noriai perkama visus metus“, – sako B. Čaikauskaitė.

Panašiai, anot B. Čaikauskaitės, yra ir su agurkais, kurie taip pat dažnai atsiduria lietuvių pirkinių krepšeliuose. Vietos ūkininkų užaugintų ilgavaisių agurkų pirkėjai „Iki“ parduotuvėse gali įsigyti visus metus, o lietuviški trumpavaisiai agurkai prekyboje pasirodo kovo pradžioje. Būtent trumpavaisiai lietuviški agurkai vasarą yra populiariausi.

Apklausos duomenimis, nemažai daliai gyventojų vasara taip pat asocijuojasi su šviežiomis bulvėmis (18 proc.), ridikėliais (13 proc.) ir įvairių rūšių salotomis (13 proc.).

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą šių metų gegužės mėnesį atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu apklausta daugiau nei tūkstantis visos Lietuvos gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 75 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS