„Litgrid“ tikina, kad strateginiuose jos projektuose Kinijos bendrovės nedalyvauja | Diena.lt

„LITGRID“ TIKINA, KAD STRATEGINIUOSE JOS PROJEKTUOSE KINIJOS BENDROVĖS NEDALYVAUJA

  • 3

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ tikina, jog Kinijos bendrovės nedalyvauja jos įgyvendinamuose strateginiuose projektuose, tarp jų ir pasiruošime sinchronizuotis su Vakarų Europos elektros tinklais.

Tai „Litgrid“ paskelbė po to, kai LRT radijas pirmadienį pranešė, kad bendrovė perka Kinijoje pagamintą sinchronizavimui skirtą įrangą.

Operatorė patvirtino įsigijusi Vokietijos pramonės milžinės „Siemens“ Kinijoje pagamintos įrangos, tačiau teigia, kad toks sprendimas priimtas šiai įmonei perkėlus įrangos gamybą iš Europos.

„Birželio mėnesį vieno iš tiekėjų – Vokietijos „Siemens“ – prašymu į įrangos, atitinkančios „Litgrid“ standartinius techninius reikalavimus, registrą įtraukta „Siemens“ gamykloje Kinijoje pagaminta įranga – jungtuvai, skyrikliai, viršįtampių ribotuvai. Sprendimas priimtas tiekėjui nurodžius, kad jis perkelia įrangos gamybą iš Europos“, – teigiama „Litgrid“ pranešime.

Bendrovė tikina, kad prieš įtraukiant įrangą į standartinių techninių reikalavimų registrą tikrinama, ar įrangos gamintojams nėra taikomos Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir JAV sankcijos.

„Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis teigė, kad reikia atskirti Kinijos gamintojus ir dalį savo įrangos šioje šalyje gaminančius Europos gamintojus.

„Be to, skirtingi reikalavimai taikomi įrangai, kuria gali būti perduodami duomenys – tokiai kaip kompiuteriai, valdymo sistemos, ir elektros tinkle naudojamos pirminės įrangos, tokios kaip jungtuvai. Esame valstybės valdoma įmonė, visas prekes ir paslaugas įsigyjame viešuosiuose pirkimuose, atidžiai laikomės visų įstatymų ir iš Kinijos neperkame įrangos, kuri galėtų kelti riziką nacionaliniam saugumui“, – pranešime teigė R. Masiulis.

„Litgrid“ teigimu, šiuo metu jos tinkle minėta Kinijoje pagaminta įranga nėra instaliuota.

Pasirodžius informacijai apie „Litgrid“ perkamą Kinijoje pagamintą įrangą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas LRT radijui teigė manantis, kad bendrovės veiksmai yra nenuoseklus žingsnis, o jį pateisintų tik tuo atveju, jei kitur tokios įrangos nebūtų įmanoma įsigyti. Analitikas Marius Laurinavičius teigė, kad tai yra strateginio mąstymo nebuvimas.

Energetikos ministerija sako suprantanti situaciją, tačiau šiuo atveju yra svarbios aplinkybės – esą didelius elektros energetikos sistemos įrenginius gamina vos kelios bendrovės pasaulyje, kurios yra diversifikavusios tiekimo grandines. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nebutina

juk bendrovei. Uztenka atstovo.

:)))

dalyvauja tik masiuliai, kreivys ir aisku oziukas

Dar nesėdi?

Ir dar netgi neteisiamas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS