M. Jurgilas: „Revolut“ turimi duomenys tikrai nepatenka į Rusiją | Diena.lt

M. JURGILAS: „REVOLUT“ TURIMI DUOMENYS TIKRAI NEPATENKA Į RUSIJĄ

Pasirodžiusi nauja informacija apie finansinių technologijų startuolį „Revolut“ buvo žinoma ir anksčiau, vertinta ir buvo įvardytos rizikos, sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Jo teigimu, potencialius finansų rinkos dalyvius vertina 14 institucijų, o „Revolut“ planai, rizikos faktoriai, investuotojai, pinigų kilmė, sąsajos vertinti 13 mėnesių. Tada priimtas sprendimas, kad rizikos pakankamai žinomos ir investuotojas – tinkamas.

„Dėl serverių – tikrai, mūsų žiniomis, serverių (Rusijoje. – ELTA) nėra, nes nėra tos veiklos, apie kurią mes kalbame, apskritai kol kas. Įmonės, kuri veikia ES ir valdo vartotojų duomenis, duomenys net negali būti iškelti už ES ribų. Galima vienareikšmiškai pasakyti, kad jokie šios programėlės duomenys nevaikšto į Rusiją“, – Delfi.lt laidoje „Delfi diena“ sakė M. Jurgilas.

Jo teigimu, tai rodo ekspertų atliktas kibernetinio saugumo tyrimas.

M. Jurgilas patvirtino, kad buvo žinoma informacija apie tai, kad „Revolut“ įkūrėjo tėvas – „Gazprom“ darbuotojas.

„Šita informacija mums buvo žinoma, ir atsakingų institucijų įvertinta“, – sakė M. Jurgilas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas stebėjosi, kad šią informaciją pats startuolio įkūrėjas iš pradžių neva norėjo paneigti.

„Jeigu tai tikrai yra pirma paneigimas, po to pripažinimas, ar mes turime pagrindo pasitikėti institucija, kuri ateina čia ir sieks dalyvauti mūsų finansų rinkoje?“ – klausė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas sakė, kad jam toliau nerimą kelia, jo teigimu, agresyvūs „Revolut“ plėtros planai, taip pat ir papildomi technologiniai rizikos veiksniai.

ELTA primena, kad, „Revolut“ Lietuvoje gavus specializuoto banko licenciją ir planuojant teikti indėlių bei paskolų paslaugas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas S. Jakeliūnas kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) ir Valstybės saugumo departamentą (VSD).

S. Jakeliūnas tarnybų prašė pateikti turimą informaciją apie šio banko įkūrėjų, steigėjų, vadovų verslo modelį. Pasak S. Jakeliūno, iš žiniasklaidos susidarė įspūdis, kad tai yra gana agresyvus būdas steigti ir plėtoti banką, be to, esą viešai minint šio banko akcininkus, paminėtas ir su Kremliumi siejamas rusų milijardierius Jurijus Milneris.

Gavęs FNTT ir VSD atsakymus, S. Jakeliūnas sakė, kad jie susirūpinimą tik patvirtina. Jis taip pat sakė, kad artimiausiu metu bus planuojamas susitikimas su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovu, Lietuvos banko, FNTT ir VSD vadovybėmis.

M. Jurgilas anksčiau teigė, kad „Revolut“ veikla šiuo metu nekelia jokių rizikų. Tuo metu finansų ministras Vilius Šapoka, komentuodamas S. Jakeliūno veiksmus, atkreipė dėmesį, kad atsargumas yra gerai, tačiau jis neturi virsti paranoja, užkertančia kelią tapti inovatyvia ir pažangia valstybe.„

Antradienį LRT.lt paskelbė savo atlikto tyrimo duomenis, kurie rodo, kad „Revolut“ vadovo Nikolajaus Storonskio tėvas – vienas iš aukštų Rusijos koncerno „Gazprom“ valdininkų.

Portalo teigimu, „Revolut“, tokią informaciją neigęs, po LRT Tyrimų skyriaus pateiktų dokumentų vis dėlto informaciją patvirtino.

„Ši medžiaga greičiausiai pateikta ir slaptose FNTT ir VSD pažymose apie „Revolut“, skirtose parlamentarui Stasiui Jakeliūnui. Ten greičiausiai minimi ir duomenys apie „Revolut“ serverius, esą perkeliamus į Rusiją, – tai reiškia, kad prie duomenų prieigą galėtų gauti ir Rusijos saugumas“, – rašo LRT.lt.

LRT antradienį paskelbus, kad „Revolut“ vadovo Nikolajaus Storonskio tėvas dirba „Gazprom“, M. Jurgilas sako, jog didelė dalis LRT pateiktos informacijos jau buvo prieinama viešai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

CHA: "Dėl serverių – tikrai, mūsų žiniomis, serverių (Rusijoje. – ELTA) nėra, nes nėra tos veiklos, apie kurią mes kalbame, apskritai kol kas" - tas 'kol kas' BE GALO išraiškingas ir vietoje.

Romanov

Dar maza buvo sekundziu,snoru,ukio ir kt. Bankrutavusiu banku- nepasimoko durniai lietuviai,leidzia svetimu valstybiu melzejams melzti Lietuvos zmones ir valstybe!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS